TrosKompas

De dierenarts

Een gans als waakhond

Wat een romantisch beeld bieden ganzen als ze in grote groepen overtrekken! En wat zijn ze handig als… waakhond!

Ganzen zijn er in talloze soorten en maten. De bekendste zijn de trekganzen, die we allemaal weleens hebben gezien of gehoord tijdens hun reis naar het zuiden. Vanuit de Scandinavische landen trekken ze naar onze sappige weiden om even bij te tanken of om te overwinteren. Als het bij ons te koud wordt trekken ze verder naar het zuiden. Met hun ingebouwde navigatiesysteem nemen ze elk jaar weer dezelfde route.

Als ganzen in de rui zijn en dus hun verenkleed verwisselen, kunnen ze niet vliegen. Ze zijn dan een gemakkelijke prooi voor vossen en blijven daarom graag in de buurt van water, want zwemmen kunnen ze als de beste. Ganzen hebben net als andere watervogels een dun laagje vet op hun veren. Water kan zo niet binnendringen in het verenkleed en dat is de reden dat ze niet zinken.
 
Gakkende Gijs
Een bijzondere gans is de boerderijgans. Sommige zijn prachtig wit, anderen bont gekleurd. Vroeger zag je ze meer, maar de uitbraak van vogelgriep en andere kippenziekten hebben ook bij ganzen hun tol geëist. Ze worden gehouden voor hun grote eieren, maar ook als huisdier. Ze zijn grappig, eigenwijs en vooral heel waaks.

Een vreemde die het erf op loopt wordt luid gakkend begroet; daar kun je behoorlijk van schrikken als goedbedoelende bezoeker. Aan de andere kant wordt ongewenst bezoek zo wel op afstand gehouden. Ganzen kunnen rake klappen uitdelen met hun vleugels en je lelijk in de kuiten bijten met een bloedblaar als gevolg.

TIP
Bent u van plan om ganzen te gaan houden?  Bedenk dan dat ganzen veel lawaai maken. Dat vinden buren niet altijd plezierig. Ze hebben veel ruimte nodig; een ganzenweide met liefst een grote vijver om te poedelen en te zwemmen. Bedenk ook: met loslopende ganzen is het gakken én kakken.

TK1732_24_01

Beeld: © Getty Images

Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.