TrosKompas

De dierenarts

Bambi gevonden!

Treffen wandelaars een jong reekalf aan, dan is de verleiding vaak groot om het eenzaam uitziend, verlaten beestje op te tillen of zelfs mee te nemen naar de boswachter. De gevolgen van zo’n goedbedoelde actie zijn echter groot.

Moeder ree, de reegeit, laat haar kalfjes namelijk bewust in het hoge gras liggen als zij er zelf op uit gaat om eten te zoeken. Een ree is wat voedsel betreft erg kieskeurig. Ze eet een blaadje hier, wat gras daar en is vooral een groot liefhebber van rozen, een delicatesse! Het dier heeft een kleine maag, eet dus kleine hapjes en is daar de hele dag mee bezig in de veronderstelling dat het haar kalfje veilig heeft achtergelaten, beschermd tegen vossen, honden en zelfs wilde zwijnen. Pas tegen de schemer zoekt ze haar jong weer op.

Mensengeur
De ree herkent bij haar terugkeer het jong aan de speciale geur die het van haar heeft meegekregen. Als een mens het reekalf optilt of meeneemt komt er een mensengeur aan het jonge dier te hangen. Hierdoor zal de moeder haar eigen kind mogelijk niet meer goed kunnen herkennen en dus kunnen achterlaten.

Respect
Als wandelaars een boswachter inschakelen, zal deze het diertje dan ook zo snel mogelijk terugbrengen naar de plek waar het is aangetroffen in de hoop de schade te beperken. Als de moeder het kalfje echt afstoot, wordt het naar een speciale opvang gebracht. Respecteer de natuur: een gezond uitziend kalfje wacht gewoon op de moeder. Is het dier gewond, waarschuw dan wel de boswachter.


TK1726_20_01
Beeld: © iStock/Getty Images