TrosKompas

De dierenarts

Een goudvis als huisdier?

Goudvissen zult u in de natuur nooit tegenkomen. Ze worden al duizenden jaren gekweekt en komen oorspronkelijk uit China. Ze leven dan ook alleen in aquaria of vijvers.

De goudvis wordt gezien als ‘makkelijke’ vis om te houden, maar de verzorging vraagt echt wel wat aandacht. Een goudvis vindt het fijn om in de bodem te wroeten naar eten. Scherpe steentjes zijn dan ook gevaarlijk, daar kan hij zich aan snijden. Beter is het om voor gladde kiezels te kiezen. Waterplanten vindt hij ook erg prettig, daar kan hij zich in verstoppen.

Gezelschap
Het beestje houdt van gezelschap, meerdere vissen in een aquarium vindt hij dan ook erg gezellig. Als de vis wel gewend is om alleen rond te zwemmen, dan kunnen er later geen nieuwe vissen meer bij geplaatst worden. Zelfs de vreedzame goudvis kan agressief worden en de nieuwe aquarium-bewoners aanvallen.

Stress…
In Nederland zijn de meest gangbare goudvis-soorten de sierlijke sluierstaart en de reguliere oranje goudvis, die wat gedrongener is. Een combinatie van deze twee soorten in één bak is af te raden. De langzaam zwemmende sluierstaart krijgt stress van die snel zwemmende goudvis. Eén keer per dag voeren is voldoende, zelfs een keer een dagje overslaan kan geen kwaad. Het water, tenslotte, mag zowel koud als lauwwarm zijn, dat maakt de goudvis niet uit.

Feit of fabel?
Een goudvis zou gek worden in een ronde kom… Of uw vis rondzwemt in een ronde of een vierkante kom maakt niet echt uit. Hij wordt niet duizelig van rondjes zwemmen. Wel krijgt de vis in een ronde kom minder zuurstof door het kleinere oppervlak. Daarom is een vierkante bak beter.

TK1726_22_23_01

Beeld: © Getty Images