TrosKompas

Start tiende seizoen

'Beste zangers'

‘Beste zangers’ gaat zaterdag 20 mei van start. Jan Smit presenteert ook dit alweer tiende seizoen. Hoog tijd om tien fantastische vertolkingen uit het muziekprogramma in het zonnetje te zetten.

De vraag in ‘Beste zangers’ is: Mocht je als artiest ziek zijn, welke collega zou jou dan het beste kunnen vervangen bij een concert? Elke week staat er een artiest uit de groep centraal, wiens – favoriete – liedjes worden gezongen. Wie uiteindelijk de meeste afleveringen als winnaar uit de bus komt, mag zich dat seizoen de beste zanger van Nederland noemen. In seizoen tien doet Anita Meyer mee, naast Kenny B, Tania Kross, Dennie Christian, Tommie Christiaan, Brace en Maan. Laatstgenoemde won in 2016 ‘The voice’, en sindsdien gaat de carrière van de twintigjarige nachtegaal (die Maan de Steenwinkel heet) als een speer.

Jan Smit presenteert al voor de zevende keer. “Elke artiest brengt iets eigens mee, en daardoor blijft het verrassend. De kracht van ‘Beste zangers’ is de mix van tegengestelde types. Kenny B is totaal anders dan Maan, en zij verschilt weer enorm van Dennie Christian. Maar ze barsten allemaal in tranen uit als ze Anita Meyer horen zingen.” Voor de presentator is Kenny B de verrassing van seizoen tien. “De kijkers zullen versteld van hem staan. Kenny was heel belangrijk voor de sfeer in de groep.”
1. OG3NE

TVK1720_06_07_03Al zouden de zusjes  (v.l.n.r.) Amy, Shelley en Lisa het telefoonboek voordragen, dan klinkt dat nog mooi door hun prachtige meerstemmige zang. In seizoen 9 maakte OG3NE indruk met hun vertolking van ‘Clown’. Het nummer bereikte de eerste plek in de iTunes-lijst. “Het was ontzettend leuk om te doen”, vertelt Amy. “De sfeer tijdens het programma was super.”

2. GLENNIS GRACE
TVK1720_06_07_04Nog één keer met zijn allen dan: “Neeeee, neee, nee…. Je hoeeeeeeeft niet te gaan schahaaaat!” Dié uithaal in ‘Afscheid’ van Xander de Buisonjé was een van de momenten van seizoen 3. “Ik was tot die uithaal bang dat ik die noten niet zou halen. Door een onzichtbare kracht kreeg ik mijn zelfvertrouwen op het goede moment terug en blies ik de hele tent omver”, aldus Glennis Grace.

3. THOMAS BERGE
TVK1720_06_07_05Seizoen 1 ging goed van start, want Thomas Berge (r.) gooide hoge ogen met ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Gordon. Laatstgenoemde was in tranen en opperde dat Berge het als single moest uitbrengen. Aldus geschiedde.

4. DO
TVK1720_06_07_06De André Hazes-meebrulklassieker ‘Zij gelooft in mij’ werd door de breekbare versie van Do in seizoen 3 een heel ander nummer, maar net zo prachtig als het origineel. De zangeres haalde er zelfs een dikke hit mee. “Ik probeerde het zo mooi mogelijk te doen. Ik wist dat Wolter Kroes, die het nummer voor me uitzocht, een groot fan was.”

5. XANDER DE BUISONJE
TK1622_16_02Xander heeft twee keer meegedaan, in seizoen 3 en 7. In de eerste zong hij ‘Als je slaapt’ van Glennis Grace. Zij zette het destijds op de plaat voor haar pasgeboren zoontje Tony, en De Buisonjé raakte precies de gevoelige snaar met zijn uitvoering.

6. GERARD JOLING
TVK1720_06_07_07“De levensliederen van Peter Beense liggen me wel”, vertelde Gerard Joling (l.) voor de opnamen van seizoen 4. “Lastiger zal ik het krijgen met het werk van rapper Yes-R. Dat genre ligt me vocaal niet echt.” Maar Joling had erge zin in het nummer ‘Vrede’ van Ruth Jacott. “Daar ga ik eens lekker mee knallen!” En inderdaad, zijn energieke versie van het songfestivalnummer werd een hoogtepunt uit de reeks.

7. NICK SCHILDER
Schermafbeelding 2017-05-15 om 15.16.34Zijn maatje Simon Keizer won seizoen 1 van ‘Beste zangers’, maar Nick Schilder liet zich in die reeks ook niet onbetuigd. Hij bracht een kippenveluitvoering van ‘Hallelujah’. Het nummer werd subiet toegevoegd als bonustrack aan het Nick & Simon-album ‘Lippen op de mijne’.

8. JULIA ZAHRA
Schermafbeelding_2017-05-15_om_15.14.50Julia Zahra, winnaar van ‘The voice of Holland’ in 2013, bracht in seizoen 8 van ‘Beste zangers’ een akoestische versie van ‘Just an illusion’ van BZN, goedkeurend gadegeslagen door BZN-opperhoofd Jan Keizer. Grappig detail: Zahra’s versie bereikte de Top 3 in de hitlijsten, net zoals de originele versie van BZN in 1983 had gedaan.

9. ANDRE HAZES JR.
TK1720_08_11_02André Hazes jr. stal de show toen hij in seizoen 7 het favoriete nummer van zijn vader aanhief: ‘Ik leef mijn eigen leven’. “Dat heeft mijn doorbraak betekend. Na die uitzending schoot het nummer gelijk naar nummer één in de iTunes Top 30, dat was fantastisch. Maar überhaupt om mee te doen was genieten. Ik blijf de AvroTros altijd dankbaar dat ik toen mee mocht.” André won trouwens ook nog eens die editie.

10. WILLEKE ALBERTI
TVK1720_06_07_08De ‘grande dame’ van de Nederlandse muziek won glansrijk de negende editie van ‘Beste zangers’. Dat deed ze o.a. met haar ontroerende vertolking van ‘Kijk vandaag voorbij’, wat een vertaling was van Alain Clarks ‘Change will come’. “Het is best moeilijk om andermans liedjes te zingen”, biechtte Willeke (72) op. “Maar dit nummer is prachtig hertaald.”

Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.