TrosKompas

Freek Vonk

Maanvis

Ik houd ontzettend van duiken. Ik ben Onder water al heel veel soorten vis tegengekomen, maar de maanvis nog niet.

De maanvis is de grootste beenvis ter wereld. Hij kan drie meter lang worden en 2.000 kilo zwaar. Een soort zwemmende pick-uptruck! Hij komt voor in alle tropische wateren en leeft op verschillende diepten. Soms duikt hij 500 meter diep en andere keren zwemt hij aan de oppervlakte. Daar jaagt hij mensen wel eens schrik aan. Zijn enorm lange, driehoekige rugvin gaat op het eerste gezicht zo door voor die van een enorme haai!

De staartvin blijft klein
Zowel de rugvin als de anaalvin van de maanvis is ver achter op het lichaam geplaatst. Zijn staartvin lijkt wel te zijn afgeknipt en is nauwelijks aanwezig, want die groeit na de geboorte niet mee met de rest. De staartvin blijft klein en rond, en door de ronde vorm van de maanvis valt die daardoor bijna niet op. Die kleine vin wordt de clavus genoemd, en wordt meer als roer gebruikt dan als motor.

Kwallenjager
De maanvis is dol op kwallen en is het grootste kwallenroofdier op aarde. Omdat de gelatineglibbers niet voedselrijk zijn, maar wel groot in aantal, is de maanvis het grootste deel van zijn tijd aan het zoeken naar voedsel. Zijn tanden zijn versmolten tot een snavelachtige structuur, waarmee hij stukken van de kwallen afscheurt. Hij kan zijn relatief kleine bek niet dichtdoen en ziet er dus altijd wat verbaasd uit. De maanvis is niet agressief tegen duikers, maar wel heel nieuwsgierig, dus het kan zomaar dat hij op u afkomt om u nader te bekijken. Hoe gaaf zou dat zijn?!

TK1719_126_01
© Freek Vonk

BANNER_FREEK