TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Cabaretier Wim Sonneveld

Willem ‘Wim’ Sonneveld is nu vooral bekend door zijn melancholische liedje ‘Het dorp’, maar in zijn hoogtijdagen kende iedereen zijn typetjes Willem Parel, Frater Venantius en Nikkelen Nelis.

Wim is in 1917 in Utrecht geboren. Op zijn vijfde verloor hij zijn moeder en vanaf dat moment moest het hele gezin bijspringen in vaders kruidenierszaak. Na uiteenlopende baantjes kwam Wim bij het toneel terecht. Toen volgde een carrière van zingen in Parijse nachtclubs tot avondvullende shows met zijn eigen cabaretgroep. Behalve door zijn Franse chansons werd hij bij het grote publiek bekend met zijn hilarische typetje Nikkelen Nelis, dat hij in het succesvolle Vara-radioprogramma ‘Showboat’ opvoerde. In 1956 vertrok Wim naar Amerika, waar hij onder meer als filmacteur optrad naast Fred Astaire. In 1960 haalde hij de musical ‘My fair lady’ naar Nederland en speelde daarin zelf de hoofdrol van professor Higgins. In 1964 startte hij met zijn eigen onemanshows, met liedjes als ‘Katootje’ en ‘Aan de Amsterdamse grachten’. In de musical ‘Ja zuster, nee zuster’ zong hij samen met Leen Jongewaard het duet ‘In een rijtuigie’.

Geaardheid taboe

Zijn privéleven met zijn partners Huub Janssen en Friso Wiegersma schermde Sonneveld af. Wiegersma hielp hem met zijn shows en schreef diverse liedjes voor hem, waaronder ‘Het dorp’ en ‘Moeder, ik wil bij de revue’, maar bleef achter de schermen. Sonneveld reisde geregeld heen en weer tussen zijn huis in Frankrijk en zijn optredens in Nederland. Op 20 februari 1974 kreeg hij een hartaanval. Het wekenlange herstellen, zijn nieuwe plannen en zijn voornemen om nóóit meer een toupet te dragen, mochten allemaal niet meer baten: 8 maart 1974 overleed hij op 56-jarige leeftijd aan een tweede hartaanval. Vergeten werd hij niet. Zijn liedjes worden nog altijd gecoverd, er verschenen boeken over hem en straten, pleinen, een theaterzaal en een brug dragen zijn naam.

 

Beeld ©ANP