TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Cabaretier Henk Elsink

Wie bewust de jaren zeventig heeft meegemaakt kent vast de vermakelijke Henk Elsink. Van het theater of een televisie-programma, maar ook van zijn hits.

Henk Elsink werd in 1935 in Enschede geboren. Na de middelbare school werd hij bij een drukker opgeleid tot lithograaf, wat hij niet echt ambieerde. In zijn vrije tijd maakte hij veel liever revues en won daar op een talentenjacht zelfs de eerste prijs mee. Hij werd ontdekt en belandde bij het gezelschap van Tom Manders (Doris). Daarna werkte hij mee aan verschillende televisieprogramma’s en draaide begin jaren zestig twee seizoenen mee in het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

In 1963 begon Elsink in Amsterdam z’n eigen cabaretrestaurant De Koopermoolen, waar hij voor zijn gasten optrad. Daar werd van 1963 tot 1969 tevens zijn radio-programma ‘Vrij entree’ opgenomen, waarin bekende gasten als Wim Sonneveld en Leen Jongewaard optraden.

Hilarisch

Henk Elsink had hits met ‘Harm met de harp’ (1969), ‘De supporter’ (1970), waarin hij schunnige woorden met een toeter overstemde, en ‘Johanna’ (1973). In de jaren zeventig en tachtig was hij succesvol met conferences als: ‘De bom’ en ‘De lift’. Het publiek lag dubbel van het lachen met typetjes als de slome brigadier Terpstra in ‘De bom’ (1971), die heel langzaam bladerde door een handleiding voor het demonteren van bommen, terwijl hij intussen zijn paniekerige collega Bakema aan de telefoon had met een tikkende tijdbom. Voor zijn shows kreeg hij in 1973 de Gouden Harp.

In 1988 stopte hij onverwacht om vervolgens met zijn echtgenote naar Mallorca te emigreren. Daar schreef hij onder de naam Elsinck vijf succesvolle thrillers, waaronder ‘Tenerife!’ (1990) en ‘Dodelijk visioen’ (1995). In 2005 keerden ze terug naar Nederland, waarna bij hem in 2008 de ziekte van Alzheimer werd geconstateerd. In 2017 overleed ‘amaseur’ Henk Elsink op 81-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Amersfoort.