TrosKompas

Dierenarts Hans

Katten blijven jagers

In duizenden jaren tijd is de kat een echt huisdier geworden, maar vreemd genoeg heeft hij niet al zijn natuurlijke driften laten temmen: het is en blijft een jager.

Al duizenden jaren leven katten dicht bij de mens. Ze hebben zich aangepast aan hun broodheer en verwachten dagelijks, liefst diverse malen, een luxe maaltijd. Omgekeerd is de eigenaar van de poes al tevreden met een simpel kopje of het spingeluid van de poes. Deze geringe uitingen van affectie brengt de baas al in een goede modus bij het uitzoeken in de winkel van de maaltijden voor dame Poes of heer Kater. We gunnen ze alles en we krijgen er voor ons gevoel een vriend voor het leven voor terug.

Jachtinstinct
En toch, ondanks deze domesticatie (‘verhuiselijking’) van duizenden jaren blijft de kat een jager. De jachteigenschap is in de erfelijkheid van de kat verankerd en in de lange weg naar domesticatie ongeschonden gebleven. Ook al weet de kat dat hij genoeg te eten krijgt, hij hoeft maar een vogel of muis te zien en z’n jachtinstinct ontwaakt.

Inperken
Sommige mensen vinden het zielig dat een kat prooien vangt, maar zijn instinct afleren is een illusie. U kunt hooguit de ‘negatieve’ effecten van zijn instinct inperken door hem ’s nachts binnen te houden en geen schuilplaatsen in de tuin te creëren vanwaar de poes kan uitvallen. Overigens: met het verbod op muizengif, dat in 2023 ingaat, kan het jachtinstinct ineens een zegen zijn.

WEETJE

Gemiddeld vangt een huiskat zo’n 15 dieren per jaar. Een kwart van die vangsten neemt hij mee naar huis. Wilt u geen dode muis of mus meer zien? Denk aan het gezegde: ‘De kat de bel ombinden.’