TrosKompas

RONREIZEN

Het Zuid-Afrika van Thijs Zeeman

Thijs Zeeman maakte onder meer ‘Gestalkt’, de spraakmakende documentaire over De zaak Frank Masmeijer, en met Rob Geus ‘Red mijn vakantie!’. Zuid-Afrika heeft Zeemans hart gestolen.

Thijs: “Zuid-Afrika is fantastisch. Ik houd van plekken waar wereldgeschiedenis is geschreven en niet alleen vanwege Nelson Mandela. Je merkt en voelt de apartheid nog wel steeds. Dat heeft natuurlijk ook alles met een land in ontwikkeling te maken. Mijn tip? Vlieg naar Johannesburg, dan kun je ook ‘naar boven’, waar de natuur nog ongerept is. Naar het Kruger Park, waar je de ‘big five’ kunt zien. Die heb ik ook gezien, dus nu kan ik sterven. Zonder gekheid, we hebben geluk gehad, want al na vijf minuten zagen we giraffen. Daarna een uur helemaal niets meer, dus je kunt het echt treffen. Of niet.”

Hippodorp
“Vanuit het Kruger Park zijn we naar St. Lucia gegaan, een hippo-dorp waar de nijlpaarden na zonsondergang door het dorp waggelen. Ge-wel-dig. Onderweg kwamen we langs bekende plaatsnamen als Amsterdam, Alkmaar en Schagen, maar die steden schijnen gevaarlijk te zijn. Onder Durban kom je al wat meer in de westerse wereld. De natuur blijft wonderschoon en het leven is echt een stuk goedkoper: je leeft als God in Frankrijk, maar dan in Zuid-Afrika. Wijngebied Stellenbosch is de moeite waard, maar wel iets meer voor de elite. We sloten af in Kaapstad. Je hebt daar prachtige stranden. De zee is koeler – er komen ook walvissen voorbij –, maar daar kan een beetje Zeeman wel tegen. Als ik dit zo op een rijtje zet, klopt het wel wat ze zeggen: Zuid-Afrika heeft alles.”

Screenshot