TrosKompas

Dierenarts Hans

Ratten: ‘Als je er één ziet, dan zijn er wel tien'

De meeste rattensoorten zijn ‘cultuurvolgers’. Ze leven van eetbaar afval dat wij laten slingeren of dat op boerenbedrijven in voorraad wordt gehouden.

Ratten zijn intelligente dieren, ze passen zich gemakkelijk aan nieuwe situaties aan en sturen soms jonge dieren als scouts naar nieuw voedsel of een nieuwe omgeving om te testen of ze gevaar lopen. Als ratten voedsel aanvreten en bevuilen, maken ze het direct ongeschikt voor menselijke consumptie. Bij veel voedselaanbod kunnen rattenplagen ontstaan. Ratten zijn echte schrokoppen, ze kunnen hele velden leegeten.

Een paartje ratten kan zich in een jaar explosief vermeerderen met honderden nakomelingen. Een oud gezegde luidt: als je één rat ziet, dan zijn er tien en dat klopt vaak, ze zijn schuw en houden zich goed schuil.

Bier tegen de pest
In vroeger tijden waren ratten berucht om het overbrengen van ziekten op de mens. Letterlijk halve stadsbevolkingen gingen ten onder aan de pest en besmet drinkwater. Toen het brouwen van bier werd uitgevonden, veranderde dat. De ontstane alcohol zorgde ervoor dat het water van ziekteverwekkers werd ontdaan. Bier werd dan ook dé drank van het volk. Toen koffie- en theedrinken later het bier verving, zorgde de verhitting van het water ervoor dat ziekteverwekkers werden gedood.

Heden ten dage zijn ratten voor andere dieren, met name honden, nog steeds de overbrengers van ziekten, zoals die van Weil (leptospirose). We kunnen onze dieren hiertegen beschermen met de jaarlijkse vaccinatie. Als u een waterpartij ziet waar een waarschuwingsbord staat om er niet te gaan zwemmen, houd dan ook uw hond uit het water.

WEETJES

• In elke stad leven ongeveer net zoveel ratten als mensen…
• Een tamme rat als huisdier? Dat kan heel goed. Ze zijn zindelijk en proper en snel gehecht aan contact met mensen.

 

Beeld: © Getty Images