TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Zegeltjes sparen

Nederlanders zijn dol op het sparen van zegeltjes en spaarpunten. Wat geeft het een voldoening om stapels volle kaarten in te wisselen voor prachtige serviezen of besteksets!

Het spaarsysteem met zegeltjes of punten is aan het begin van de twintigste eeuw verzonnen door de detailhandel om klanten aan zich te binden. De consument ging daardoor echt niet meer naar een andere winkel, anders kwam de spaarkaart nooit vol. Verkade stopte in 1903 als eerste prachtige natuurplaatjes bij haar koek en chocolade. Bij Chocoladefabriek Kwatta moest men vijf repen eten voor een tinnen soldaatje en maar liefst honderd voor het populaire Kwatta-soldaatje.

Douwe Egberts
Vanaf 1921 spaarde men bij Van Nelle voor een Piggelmee-kinderserviesje of verjaardagskalender. Concurrent Douwe Egberts gaf vanaf 1924 eerst mooie plaatjes weg, daarna kwamen er spaarpunten. Deze spaarpunten konden in speciale DE-winkels ingewisseld worden voor koffielepeltjes, een DE-mok of een modern koffiezet-apparaat. Fabrikant Unilever liet de consument aardig wat pakjes Zeeuws Meisje wegsmeren voordat men een hele gulden bij de kruidenier ontving. Zeepziederij Dobbelman had op haar huishoudzeep Castella maar liefst drie ‘kopjes’ afgedrukt, zodat het sparen voor nieuwe pannen en textiel lekker snel ging. Het meest favoriete spaarzegeltje ooit was van Shell, waarvoor men prachtige nieuwe handdoeken kreeg.

Het schoolsparen
Ook voor geld of leuke dagtripjes spaarden we vroeger graag. Spar was in 1948 de eerste supermarkt waar je kon sparen voor een dagje naar Amsterdam. En wat te denken van het lucratieve schoolsparen? Wanneer men een volle spaarkaart, met 25 gulden aan zegeltjes, inleverde bij de spaarbank, werd er 27,50 gulden op de spaarrekening bijgeschreven. Dat is 10% winst. Albert Heijn vraagt al sinds 1955: “Wilt u koopzegels?” Dat is een goede spaartip, want tegenwoordig levert een volle spaarkaart bij de supermarkt een hoger rendement
op dan een spaarrekening bij de bank.
1600px-Albert_Heijn_spaarzegelboekje_2015_model
Beeld: © Gijs Bolmeijer This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.