TrosKompas

Dierenarts Hans

Invasieve exoten

We lezen geregeld iets in de krant over zogeheten invasieve exoten. Deze dier- of plantsoorten vestigen zich vanuit het buitenland in Nederland en doen ons geen goed.

Een voorbeeld van een invasieve exoot is de tijgermug, die vanuit het verre zuiden opeens ook bij ons opduikt. Deze mug kan met zijn steek nare ziekten overbrengen. En de reuzenberenklauw veroorzaakt bij aanraking blaren op de huid.

Pestende pollen
Invasieve exoten hebben in ons land geen natuurlijke vijanden en zien daardoor kans zich explosief te vermeerderen. Ze verdringen onze eigen dier- en of plantsoorten en dat maakt ze tot een potentiële plaag, zoals het plantje ambrosia. Hooikoortspatiënten hebben erg veel last van de pollen van deze plant, die nog t/m oktober bloeit.

Mot met de buxusmot
Zijn uw buxushaagjes ook helemaal bruin en kaal gegeten? Dat hebben we te danken aan de buxusmot. In 2007 kwamen de eerste meldingen uit ons land. Sinds vorig jaar heeft iedereen er eigenlijk wel last van en bestrijden we de groene rupsen in onze buxus massaal.

Gevaarlijke gravers
In onze slootjes en vijvers is de roodwangschildpad geen ongebruikelijke gast. Ze blijken prima te gedijen in ons koude klimaat en er is geen enkel ander dier dat hen ‘lust’. Ook de muskusrat komt van oorsprong niet voor in ons land; zelfs niet in Europa. In België staat hij gewoon op de menukaart als ‘waterkonijn’. Deze bruine graver is een gevaar voor de veiligheid van de dijken en wordt actief bestreden.

Plunderende wasberen
Momenteel hebben we in Limburg te kampen met wasberen die de grens met Duitsland overgestoken zijn. Inmiddels zijn er tussen de vijftig en honderd wasberen. De bijtgrage dieren kunnen een gevaar voor de gezondheid opleveren en het zijn rovers: ze plunderen uw vuilnisbak, eten de eieren van broedende vogels en lusten zelfs een kippetje uit het kippenhok.

WEETJE
De Europese Unie besteedt per jaar twaalf miljard aan de bestrijding van invasie exoten. Op de website van de Rijksoverheid (zoek op invasieve exoten) kunt u een hele lijst vinden van dieren en planten die we niet mogen verhandelen, kweken/fokken of als huisdier houden.

Beeld: © Getty Images