TrosKompas

RONREIZEN

Het Londen van Vincent Bijlo

“Londen is the place for me.” Cabaretier en columnist Vincent Bijlo reist met zijn vrouw Mariska één of twee keer per jaar naar deze ‘ongelooflijk dynamische’ stad.

Aangezien Vincent Bijlo sinds zijn geboorte blind is, maakt hij tijdens zijn vakanties vaak geluidsopnamen. Zo ook in Londen, waar zijn rolkoffer over hobbelige trottoirs als een binnenkomende trein klinkt. “We verblijven vaak in de wijk Bloomsbury en reizen bijna altijd met de trein. Dat vind ik veel leuker dan het vliegtuig, waar je altijd uren moet wachten en bij aankomst ook nog lang moet reizen. Wij gaan gewoon naar Brussel en de trein brengt ons vervolgens midden in de stad. Ons hotel is op tien minuten lopen van het station.”

 

Internationaal

Hoewel Londen de onbetwiste hoofdstad is van Engeland en het middelpunt van het Verenigd Koninkrijk, ervaart de muzikale cabaretier de sfeer in Londen als erg internationaal. “Je hoort ontzettend veel talen. Tegenwoordig kun je ook per stad naar internetradio luisteren. Als je zoekt op Londen, krijg je ook Pakistaanse of Bengaalse stations; werkelijk de halve wereld komt voorbij.”

 

3D-schilderijen

“In Londen bezoeken we graag musea, want Mariska is goed in het beschrijven van schilderijen. Ik kan als het ware ‘in haar concentratie zijn’ en vermaak me ook enorm als ik voel hoe zij alles in zich opneemt. Ik zou het wel fijn vinden als musea toegankelijker worden voor blinde mensen, daar ben ik ook in Nederland mee bezig. In Berlijn hebben ze bijvoorbeeld al ‘voelmodellen', zoals 3D-schilderijen waardoor ik me ook zelf een beeld kan vormen.”