TrosKompas

De dierenarts

Dierentandverzorging

Februari is de maand van de gebitsverzorging voor dieren. Als uw huisdier met minder plezier eet, of het eten laat staan, dan is er vaak iets aan de hand met de tanden.

Onze huisdieren zijn net als mensen gevoelig voor plaquevorming op tanden en kiezen. Als deze plaque niet wordt verwijderd vormt dat tandsteen, waardoor het tandvlees ontstoken raakt. Maar hoe merkt u dat? Als uw hond of kat een vieze adem heeft, dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Wacht er niet mee, want de bacteriën van het ontstoken tandvlees kunnen op den duur via het bloed terechtkomen bij andere organen, zoals het hart en de nieren, waardoor deze beschadigd kunnen raken. Gelukkig kunt u er zelf iets aan doen. Koop hard brokvoer voor uw huisdier, dat reinigt het gebit tijdens het eten en er zijn kauwsnacks te koop met hetzelfde effect. Ook kunt u speciaal dieetvoer geven.

Konijnen en cavia’s
Bij konijnen en cavia’s groeien de kiezen en tanden het hele leven door; bij knaagdieren alleen de snijtanden. Ze blijven op goede lengte door het afslijten tijdens het eten. Eventueel doorgegroeide lange delen kunnen zelfs het eten gaan belemmeren. Knaagdieren moeten daarom altijd iets te knagen hebben. Hooi of ander vezelrijk voedsel is goed om te geven. Uw dierenarts zal bij de jaarlijkse controle ook het gebit inspecteren en eventueel te lange tanden inkorten.

TK1706_20_21_01 © iStock/Getty images