TrosKompas

Freek Vonk

Kuifcaracara

In de Pantanal in Brazilië, veruit het grootste moerasgebied van de wereld, zie ik een prachtige roofvogel lopen. Hij heeft lange, gele poten en een kleine kuif op zijn kop: de kuifcaracara!

Deze grote roofvogels kunnen een spanwijdte krijgen van bijna anderhalve meter. Ze behoren tot de orde van de valken. Anders dan de meeste andere roofvogels zie je ze zelden in de lucht; ze scharrelen het merendeel van de tijd op de grond op zoek naar lekkere hapjes. Ze eten van alles, van kadavers tot knaagdieren, jonge vogels, hagedissen, schildpadden en zelfs piranha’s. De prooien worden met de bek in stukken gescheurd terwijl de caracara’s ze vasthouden met hun poten.

Agressievebullebakken
Soms werken meerdere kuifcaracara’s samen om een grotere prooi te vangen, of om een vers gevangen maaltje van een ander dier af te pakken. Het kunnen namelijk agressieve bullebakken zijn als het op eten aankomt en ze staan bekend als ‘de dieven van de vogelwereld’. Zo jagen ze andere vogels net zo lang op totdat die hun zelf gevangen prooi laten vallen. Wat je hierdoor niet direct zou vermoeden, is dat kuifcaracara’s ook een liefdevolle kant hebben. Tenminste, naar elkaar toe. Paartjes blijven hun hele leven samen. Pas als één van de twee overlijdt, gaat de ander op zoek naar een andere partner. Wat ik het gaafst vindt aan deze vogels? Hun luidruchtige geschreeuw in de vroege ochtend! Je weet meteen weer dat je in de jungle bent. Het klinkt als ‘cara-cara’, vandaar de naam.

 

 

© JoJan assumed (based on copyright claims) CC BY-SA 3.0