TrosKompas

Freek Vonk

Spinapen

Spinapen leven in een stuk regenwoud aan de Braziliaanse kust: de Mata Atlântica. Van deze jungle is nog maar een klein gedeelte over en daardoor worden deze apen met uitsterven bedreigd.

Waarschijnlijk leven er minder dan 1.500 spinapen in het wild. Het zijn de grootste apen van de Nieuwe Wereld, ze worden een dikke tien kilo zwaar. Ze kunnen geweldig klimmen en leven dan ook bijna alleen maar in bomen. Ze komen liever niet op de grond uit angst voor de roofdieren die op hen jagen, zoals jaguars en ocelotten. Zelf eten spinapen fruit, bladeren, bloemen en een paar soorten zaden. Bij het zoeken naar eten trekt de hele groep in één lijn achter elkaar aan, al slingerend door de bomen. Ze voor-komen zo grote valpartijen, want de eerste aap in de lijn is het meest ervaren: hij weet welke takken betrouwbaar zijn. En als hij valt, weten de anderen dat ze beter even kunnen stoppen. Handig!

Wachten in de rij
Spinapen hebben een hekel aan ruziemaken. Of in ieder geval: ze doen het niet, en dat is vrij bijzonder gedrag voor primaten. Spinapen zijn onderling niet vijandig, de vrouwtjes worden niet onderdrukt en het mannetje met de hoogste status heeft niet automatisch het alleenrecht op de vrouwtjes, terwijl dat bij andere primaten vaak de gewoonste zaak van de wereld is. De spinapen doen niet aan onderlinge competitie, maar gaan rustig in de rij staan wachten op een kans bij een ontvankelijk vrouwtje. Spinapen spelen overigens ook een belangrijke rol voor het ecosysteem in het gebied waar zij leven. De zaden die ze uitpoepen ontkiemen bijna altijd en vaak nog makkelijker dan ‘gewone’. Jammer dat juist dit vriendelijke en nuttige dier op uitsterven staat.

 

© Paulo B. Chaves CC BY 2.0