TrosKompas

RONREIZEN

Het Zuid-Afrika van Frits Barend

Frits Barend, bekend van o.a. ‘Barend & Van Dorp’, ontdekte ook in zijn geliefde Zuid-Afrika hoe voetballen verbind.

Samen met zijn journalistieke makker Henk van Dorp tilde Frits Barend het fenomeen tv-talkshow naar een hoger niveau in ‘Barend & Van Dorp’. Met dochterlief Barbara Barend is all-round radio-, televisie- en bladenmaker Frits de bevlogen initiator en inspirator van Helden, de stijlvolle sportglossy die topsporters net even anders portretteert.

Gastvrijheid
Frits heeft veel van de (voetbal)wereld gezien, maar zijn reizen blijven niet beperkt tot de route van vliegveld naar stadion of hotel. “Zuid-Afrika is en blijft een van mijn favoriete bestemmingen. Het is niet alleen een prachtig land door die oogverblindende natuur, maar ook de hartelijkheid van de mensen raakte mij. In 1995, het jaar waarin Ajax de Champions League won, gingen we naar Kaapstad en West-Kaap. Vooral West-Kaap vond ik heel bijzonder. Daar bezochten we Khayelitsha, een township waar je ‘als witte’ helemaal niet kunt komen. Levensgevaarlijk. Ik vond dat zo indrukwekkend. Ik zag een bal en schopte hem weg. In no-time stond ik met veertig kinderen te voetballen. Zo leuk hoe voetbal verbindt; ik ben daarna uitgenodigd bij
de mensen thuis. Er was armoe, maar er was zo’n warmte. Die gastvrijheid zal ik nooit vergeten.”

beeld-Zuid-Afrika_2

Reistrend: klein maar fijn
De kleinste Airbnb’s blijken de populairste plekken om te overnachten. Kleine huizen worden 2,5 keer meer geboekt dan in 2018. Op ronreizen.nl treft u, naast online artikelen ook de laatste reistrends in nu al dertien reislustige categorieën.