TrosKompas

De dierenarts

Wormen bij uw hond

Honden raken soms besmet door wormen. Spoelwormen zijn voor pups gevaarlijk, hartwormen voor alle honden… Gelukkig komen die laatste niet in Nederland voor, maar wees voorzichtig op vakantie!

Spoelwormen
Spoelwormen produceren veel eieren die met de uitwerpselen mee naar buiten komen. Andere honden die in contact komen met uitwerpselen, bijvoorbeeld door het snuffelen, kunnen de wormeitjes opnemen en zo besmet raken. Vooral bij jonge dieren, maar ook bij oude of sterk verzwakte dieren, kunnen de eitjes massaal uitgroeien. Door het (nog) niet ontwikkelde afweersysteem hebben de larven vrij spel. Zij ontnemen de hond de voedingsstoffen die hij zo hard nodig heeft. Wij kunnen onze puppy’s en oudere of verzwakte dieren ondersteunen door tijdig en regelmatig te ontwormen. Overigens kunnen mensen ook met spoelwormen besmet raken.

Hartwormen
Na de vakantieperioden worden dierenartsen nog weleens geconfronteerd met hartworm, de meest levensbedreigende worm voor honden. Hartwormen komen alleen voor in zuidelijke landen. Honden uit Nederland raken vaak in de zomervakantie besmet. De eerste symptomen doen zich vijf tot zeven maanden na de besmetting voor en zijn meestal niet zo duidelijk: kortademigheid, hoesten, vermoeidheid, algehele malaise én bloedarmoede. Onderzoek van de ontlasting geeft een heldere diagnose als de eitjes worden gezien en getypeerd. De behandeling van hartworm is moeilijk, omdat er niet één middel is dat de worm doodt. Daarom geven dierenartsen een combinatie van diverse medicijnen.

TIP
Gaat u in de toekomst op vakantie naar een land waar hartworm heerst en gaat de hond mee? Dan kunt u
de besmetting voorkomen! Er zijn goede middelen verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak, bijvoorbeeld Milbemax.