TrosKompas

De dierenarts

Feestelijk diercember!

December is een heerlijke maand vol feestdagen, familie en lekker eten. Vaak zijn we dan geneigd onze huisdieren ook iets extra’s toe te stoppen. Maar doe dat niet!

Uw huisdier iets extra’s geven met de feestdagen is lief bedoeld, maar u kunt niet zomaar alles aan uw hond of kat voorschotelen. Wij mensen kunnen na een feestmaal last hebben van onze maag, en voor dieren geldt dat in toenemende mate. Sterk afwijkende zaken zoals stukjes oliebol, scherpe nootjes of vette vis veroorzaken nogal eens een ‘versnelde passage’, die tot diarree en zelfs darmontstekingen kan leiden. Dan is uw feestje ook snel over.

Nooit chocola!
Met chocolade moet u al helemaal oppassen. Daar zit de stof theobromine in, die ernstige maag/darmklachten kan veroorzaken en bij grote hoeveelheden zelfs dodelijk kan zijn voor huisdieren. 15 gram pure chocolade of 30 gram melkchocolade kan uw hond of kat al vergiftigen. U merkt het aan een verhoogde hartslag en aan het trillen en hijgen van
uw dier.

Kerstroos: gevaar
Maar er liggen tijdens de feestdagen meer gevaren op de loer. Als uw huisdier bijvoorbeeld aan de blaadjes van uw mooie kerstroos kauwt, kunnen de giftige plantdelen hartproblemen veroorzaken. En als sap van deze plant in de ogen of op de huid van uw dier komt, kan dat ernstige irritatie geven. Het kan zelfs blindheid veroorzaken. Houd de kerstroos dus ver weg bij uw dier!

Ander merk
Net zoals dat voor mensen geldt, is het ook voor dieren beter om de snackmomenten te beperken. Wilt u ze toch verwennen? Een goed alternatief is een brok van het dagelijkse merk te vervangen door een ander luxe merk en dat als snack aan te bieden. Ik wens u fijne feestdagen!

DIEETTIP
Is uw hond na al die feestdagen te zwaar, laat hem dan wennen aan het eten van gekookte sperziebonen, gemixt met zijn normale maaltijd, dat is een goede vulling zonder al te veel calorieën.