TrosKompas

De dierenarts

Eekhoorntjes

Dennenappels zijn opgebouwd uit schubben. Aan de basis van elke schub groeit een pitje. Deze pitten vinden eekhoorns heerlijk en ze steken dan ook veel tijd en moeite in het schub voor schub afpellen en het daarna eten van de pitten. Wij mensen weten deze pitten ook te waarderen, we gebruiken ze in salades en warme gerechten: de iets grotere pijnboompit.

Wintervoorraad
Voor de winter leggen eekhoorns voorraden aan in gaatjes in de grond of in boomspleten. De herfstoogst van (beuken)noten en eikels wordt niet zomaar begraven. De eekhoorn is een pietlut: eikels bij eikels, beukennoten bij beuken­noten, zo maakt het diertje zijn wintervoorraad. Het is een wonder dat de eekhoorn zelfs onder de sneeuw zijn bergplaatsen weet terug te vinden! Slechts enkele voorraden worden vergeten of blijven achter in de grond. Deze achtergebleven eikels en noten lopen in het voorjaar uit en groeien uit tot bomen. Hoewel de ­eekhoorn veel zaden (van de den) en nootjes opeet, draagt hij zo toch bij aan de instandhouding van het bos. Net zoals vogels vinden eekhoorns het door ons aangeboden voedsel heerlijk. Zonnebloempitten, rozijnen, walnoten, maar ook ongezouten pinda’s of pinda’s in de dop zijn in trek. Bij een dierenvoederspecialist vindt u een goede mix. Vermijd melk, brood of zoute nootjes.

WEETJE
Eekhoorns bouwen een kogelrond nest ter grootte van een voetbal om hun jongen te baren en groot te brengen. De toegang tot het nest zit onderin en is van boven geheel afgesloten. Als de winter invalt dient dit nest als een schuilplaats tegen de kou. Het zit meestal hoog in de dennenbomen, tussen dichte takken en is bijna niet te zien.

Beeld: © Getty Images