TrosKompas

De dierenarts

Eén konijn is géén konijn

Huis-tuin-en-keukenkonijnen bieden veel plezier, maar vergeet niet dat konijnen groepsdieren zijn. Eén konijn
is géén konijn. Met z’n tweeën zijn ze blijer en zullen ze elkaar verzorgen. Vooral de ogen en de aanzet van de oren worden schoongelikt. Maar bedenk wel dat als u met één konijn begint, een later arriverend kameraadje nogal eens gezien wordt als een indringer: dat wordt vechten. In een dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts kunt u vragen hoe uw tweede konijn het best ‘gekoppeld’ kan worden aan de reeds gevestigde inwoner, dit verschilt namelijk per ras. Ook kunt u dan direct het geslacht laten toetsen. Een punt van aandacht is dat konijnen zéér vruchtbare dieren zijn. Als u niet verantwoordelijk wilt zijn voor heel veel dieren, neem dan een kameraad van dezelfde sekse en geen liefdespartner.

Gezonde keutels
Konijnen eten graag gras en paardebloemblad, een uitloopkooi op uw gazon is dan ook een goede extra voedselbron. Ook zult u zien dat ze genieten van hun vrijheid en blij zijn om niet alleen een binnenhok te hebben. Verder eten ze hun eigen keutels... Dat lijkt raar gedrag, maar voor het konijn is het van levens-belang. In het laatste stuk van de darm - de blindedarm en de dikke darm - worden vitamines aangemaakt en die zitten in hun keutels! Als u konijnen op een rooster houdt waardoor de keutels buiten het bereik van de dieren komen, moet u extra vitamines door het voer mengen.

WEETJE
Konijnentanden groeien een leven lang door. Te lange tanden hinderen de dieren bij het eten, met sterke vermagering als gevolg. Droog hooi en harde korrels zijn onmisbaar voor het laten slijten van de tanden. Te lange tanden moeten professioneel worden ingekort.