TrosKompas

Freek Vonk

Pijlstaartrog

Duiken is fantastisch en voor mij is de onderwaterwereld een magische plek.

Een tijdje geleden stuitte ik onder water op de nieuwsgierige, maar zwaar giftige zeeslang (Aipysurus laevis). Dat was in Australië, waar ik bezig was met opnamen voor een nieuwe serie ‘Freeks wilde wereld’. Een van de dingen die me ook altijd zal bijblijven is de ontmoeting met ‘mijn’ eerste pijlstaartrog voor de kust van Zuidoost-Australië. Tijdens het duiken zie ik een blauw gestippelde pijlstaartrog van een halve meter op de zeebodem liggen. Ik laat wat lucht uit mijn vest, zak zachtjes naar beneden, en ga op de bodem naast hem liggen.

Met zuiggat
Met zijn felgele ogen kijkt hij mij aan. De kleine, lichtblauwe vlekjes op zijn rug zijn een teken aan mij – en de overige oceaan-bewoners – dat hij giftig is. Hij heeft namelijk een gifstekel in zijn staart, die hij snel omhoog zwiept als hij zich bedreigd voelt. Uitkijken, dus!

Als ik voorzichtig een stukje dichterbij schuif, kan ik nog iets gaafs van dichtbij zien: de meeste vissen halen adem door zuurstofrijk water binnen te zuigen via de mond, maar doordat roggen voornamelijk op de bodem leven zou hij zo een hap zand binnenkrijgen. In plaats daarvan heeft hij achter elk oog een zuiggat, waardoor hij water naar binnen zuigt. Hij is dus helemaal aangepast aan het leven op de zeebodem, prachtig! Ik geniet nog even en zwem weer verder de onderwaterwereld in.

TK1811_126_02

Beeld: © Getty Images

 

BANNER_FREEK