TrosKompas

Freek Vonk

Knopstaartgekko

Het is avond en ik ben in Australië. Als ik met mijn hoofdlamp op een grote steen schijn, zie ik iets bewegen: een knopstaartgekko!

 Een knopstaartgekko is door iedereen snel te herkennen. Hij heeft een heel klein staartje met een knopje aan het einde. Waarom? Dat is nog niet geheel duidelijk. Misschien helpt het knopje bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Er lopen namelijk veel bloedvaatjes doorheen, en daardoor zou het staartje ervoor kunnen zorgen dat de gekko sneller opwarmt. Als dat zo is, dan is het knopje dus een soort batterijtje aan het puntje van de staart. Maar zeker weten we dat nog niet, er is meer onderzoek nodig naar dit interessante dier. Dat is alleen wel lastig, vanwege zijn nachtelijke en schuwe levensstijl…

Als een leeuw
Knopstaartgekko’s zijn echte nachtbrakers. Overdag zitten ze onder en tussen de grote rotsen verstopt, waar ze zich schuilhouden tegen de hitte. Pas als het donker wordt, komen ze tevoorschijn om open en bloot te jagen op diertjes die over en tussen de rotsen kruipen, zoals kakkerlakken, sprinkhanen, schorpioenen en spinnen. Gekko’s jagen net als een leeuw. Ze besluipen hun prooien heel langzaam, stapje voor stapje, en pas wanneer ze dichtbij genoeg zijn schieten ze naar voren. Dan grijpen ze hun prooi in hun bek en eten hem op.

Enorme ogen
Om die prooien in het donker te kunnen zien hebben knopstaartgekko’s enorme ogen. Om zoveel mogelijk licht op de ooglens te laten vallen, verwijden de gekko’s hun spleetpupillen tot maximale omvang. Gekko-ogen zijn onwijs gevoelig; sommige zijn honderden keren gevoeliger voor licht dan onze ogen. Dat betekent dat ze zelfs bij het minste maanlicht hun prooien nog goed kunnen zien! In elk geval kan deze jongen veel beter in het donker zien dan ik, dus ik laat hem weer lekker met rust en loop verder.

knopstaartgekko

Beeld: © Diego Delso CC BY-SA 3.0

BANNER_FREEK