TrosKompas

De dierenarts

Nierproblemen bij honden en katten

Veel honden en katten ontwikkelen naarmate ze ouder worden een nierprobleem. Wat zijn de symptomen en wat moet u weten om ze te helpen?

Als uw hond of kat last krijgt van de nieren, gaat het dier vaker en meer drinken en moet het uiteraard ook vaker en langer plassen. Veel meer drinken en plassen kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld suikerziekte. Het is daarom goed als u met uw dorstige huisdier direct naar de dierenarts gaat. Het stellen van een juiste diagnose is belangrijk voor de therapie die de dierenarts u kan aanbevelen.

In huis plassen
Huisdieren met nierproblemen zijn voor baasjes soms knap lastig. Honden kunnen de nacht niet meer overbruggen en beginnen in huis te plassen. In een later stadium kunnen ze ook diarree krijgen. Poezen produceren grote plas-plakken in de kattenbak.

Vergiftiging
Een groot deel van onze honden en katten sterft uiteindelijk aan ureum-vergiftiging ten gevolge van nierfalen. Afvalstoffen die de nieren normaal gesproken afvoeren stapelen zich nu op in het bloed. Uw huisdier wordt loom en duf en kan zelfs door de achterpoten zakken. Het dier is dan al heel erg ziek.

Dieetvoeding
Een echt medicijn tegen nierproblemen is er niet, maar gelukkig bestaat er tegenwoordig wel goede voeding die de kwaal verzacht en afremt. Deze dieetvoeding bevat minder eiwitten die worden afgebroken tot het schadelijke ureum. Dit voedsel moet het dier de rest van zijn leven eten. Nogmaals: het remt alleen het probleem, het geneest de nieraandoening dus niet. Uw huisvriend wordt door dit voedsel wel weer vrolijker en levendiger.

TK1734_24_01© Getty images