TrosKompas

De Dierenarts

Een (leen)hond op latere leeftijd

Veel ouderen zouden best graag een hond willen hebben. Dit huisdier levert namelijk een positieve bijdrage aan uw leven.

Een hond zorgt ervoor dat u zelf dagelijks minimaal vier keer in beweging moet komen - wat gezond is - en ook eenzaamheid ligt minder op de loer. Als u op latere leeftijd een hond neemt, let er dan op dat deze goed hanteerbaar is. Over het algemeen kunt u beter kiezen voor een kleiner hondenras. Neem dan het liefst een kortharige, want minder verharen is minder stofzuigen. Neem ook geen jonge speelse hond, maar eentje van middelbare leeftijd, bijvoorbeeld uit het asiel. Daar kunnen ze goede voorlichting geven over het gedrag van de hond: of deze erg aan de riem trekt, of deze voortdurend blaft, etc.

Leenhond
Soms zijn er factoren waardoor u zelf geen hond kunt nemen: u bent (nog) te veel van huis, in uw (senioren)flat zijn honden niet toegestaan of u vindt uzelf te oud om dagelijks voor een hond te zorgen. Waarom neemt u dan geen ‘leenhond’? Kijk eens rond in uw buurt, er zijn vast mensen met een drukke baan die het fijn vinden als u hun hond af en toe even ophaalt voor een extra wandeling. Via een oproepje op Facebook, in de buurt-whatsapp of via wehelpen.nl krijgt u vast veel reacties. In Nederland zijn meer dan honderd dierenasiels, waar talloze honden zitten die dolgraag een wandelingetje met u willen maken. Bovendien ontlast u zo de medewerkers van de opvang.