TrosKompas

Freek Vonk

Hanenstaartwidavink

Ik vind het altijd heel fascinerend om te zien hoe verschillende diersoorten er verschillende gewoonten op nahouden om een partner te verleiden. Neem nou de hanenstaartwidavink…

De hanenstaartwidavink, die ook wel de springvogel wordt genoemd, leeft in een groot deel van zuidelijk Afrika. De mannetjes zijn werkelijk prachtig. Het lijken wel vliegende, glanzende zwarte mantels! In het paarseizoen zijn ze op hun mooist. De staart is een ongelooflijke halve meter lang. Langer dan hijzelf! Het prachtkleed lijkt ontzettend onhandig bij het vliegen en manoeuvreren, en dat is het ook. De vogels vallen zo ook veel meer op bij roofdieren. Maar het lichtelijk overdreven kostuum dient een hoger doel: de aandacht trekken van een vrouwtje. De vrouwtjes keuren alleen de mannetjes met de langste staartveren een blik waardig, zo blijkt. De man met de mooiste en langste veren is vaak het gezondst en zorgt voor sterke nakomelingen.

Wat een show!
Door de evolutie zijn de staartveren van de mannetjes steeds langer geworden, doordat mannetjes met een iets langere staart een grotere kans hadden om een vrouwtje te scoren en zich voort te planten. Maar gewoon in het veld zitten en mooi wezen is er voor de mannetjes helaas niet bij. Ze moeten ook nog wat doen! Om vrouwtjes het hof te maken, springen ze steeds een stukje in de lucht, waarna ze zich met een glijvlucht laten vallen in het gras. Op en neer, steeds weer; een grappig gezicht. Tijdens hun vlucht houden ze hun staart verticaal omlaag en showen ze hun lange veren. Dat kost veel moeite en kracht! Het mannetje dat het hoogst kan springen en dit het langst kan volhouden mag het vrouwtje hebben. Vandaar hun andere naam; de springvogel!

Male_Long-tailed_Widowbird

© Publiek Domein