TrosKompas

Freek Vonk

Vliegende eekhoorn

De vliegende eekhoorn vind je vooral in Azië en Noord-Amerika. Er bestaan ruim veertig verschillende soorten. Technisch gezien vliegt hij natuurlijk niet echt, hij glijdt door de lucht.

Als de vliegende eekhoorn zijn armen spreidt, zie je zijn vlieghuid: een vierkante lap los, behaard vel dat zijn voor- en achterpoten verbindt. De eekhoorn lijkt zo wel een vliegend tapijtje. Dat velletje is zijn ontsnappingsplan, want hij heeft veel vijanden. Zodra hij bedreigd wordt door een slang of wasbeer springt hij uit de boom, spreidt hij zijn armen en glijdt hij naar de dichtstbijzijnde andere boom. Hij schat zijn richting van tevoren in, maar kan ook halverwege zijn vlucht nog bijsturen door naar een kant te leunen en te sturen met zijn voorpoten; zo verandert hij de zweefhoek.

Als een parachute
Een andere truc zit in een verlengd botje in zijn polsen. Door dit botje hoger of lager te draaien, spant hij de vlieghuid minder of meer aan. Zo gaat hij sneller of langzamer doordat hij de weerstand kan veranderen. De brede, zijdelings afgeplatte staart is ook niet onbelangrijk. Die werkt als stabilisator in de lucht en als rem tijdens de landing. Hij zet bij de landing de staart omhoog, houdt zijn lichaam naar achteren en kromt het membraan, net als bij een parachute. Zo creëert hij wrijving en remt hij af. Dat geeft hem genoeg tijd om zijn voeten stevig op de boomstam te planten. Dikke voetzolen werken als kussentjes die de klap van de landing opvangen. Wat zal het eng zijn voor jonge vliegende eekhoorntjes die door hun moeder gemaand worden hun eerste sprong te wagen...

Glaucomys_volans

BANNER_FREEK