TrosKompas

Muziek

Sandra van Nieuwland

Zangeres Sandra van Nieuwland bracht onlangs haar album ‘Breaking new ground’ uit en toert nu met haar theatershow ‘Face it’. Met welke muziek groeide zij op?

Welke muziek werd er vroeger bij jouw thuis gedraaid?
“Liedjes van André Hazes en Elvis. Ik ben opgegroeid bij mijn vader en hij draaide voornamelijk die artiesten.” Weet je nog wat de eerste plaat was die je kocht? “Een elpee van Madonna, ‘Like a virgin’. Madonna was toen net doorgebroken en ik was groot fan van haar. Ik vind het waanzinnig hoe zij zich, door de jaren heen, staande weet te houden in de muziekscene door steeds weer met een nieuw concept te komen.”

Welk genre kan jou minder bekoren?
“Er is eigenlijk geen genre waar ik een uitgesproken hekel aan heb. Het ligt maar net aan mijn bui of de plaats waar ik ben. Ik zou thuis niet zo heel snel heavy metal opzetten, maar ik kan mij best voorstellen dat je als je een heavymetalconcert bezoekt toch helemaal opgaat in die muziek.”

Naar welke artiest luister je momenteel veel?
“Rufus Wainwright, Damien Rice, maar ook Bruno Mars en Sufjan Stevens.” Heb jij een favoriet Nederlands liedje? “Ik vind ‘Oceaan’ van Racoon erg mooi. Ik zat laatst in de auto toen het op de radio voorbijkwam en toen dacht ik: dat is echt een nummer waar je kippenvel van krijgt.”

Heb jij nog dromen of wensen op muzikaal gebied?
“Ik wil vooral veel schrijven en mij daar nog meer in ontwikkelen. Het lijkt mij ook leuk om als een soort tussenprojectje ooit nog een album te maken met heel ‘kleine’ liedjes.”

Wat gebeurt er in jouw theatershow?
“Ik zing nummers van mijn nieuwe plaat en natuurlijk komt er ook werk van mijn vorige twee albums voorbij. Het is een dynamische, zeer gevarieerde show.”