TrosKompas

Muziek

Roel van Velzen

TrosKompas sprak met Roel van Velzen. Hij bracht onlangs zijn nieuwe studioalbum uit, getiteld ‘Call it luck’. 

De titel ‘Call it luck’ doet een positieve plaat vermoeden en dat klopt, meldt de zanger: “Uiteindelijk zoek je in het leven naar die dingen waar je energie van krijgt; zaken die negatieve energie opleveren of zelfs energie kosten, laat je los. In de liedjes op ‘Call it luck’ gaat het dit keer minder over mezelf en meer over de wereld om mij heen. Voor deze plaat vond ik onder meer inspiratie in een aantal reizen die ik heb gemaakt.”

Intense beleving
Roel is ambassadeur van MasterPeace, een organisatie die zich inzet voor vrede, en reisde in die hoedanigheid af naar Congo. “De mensen die ik daar ontmoette hebben het absoluut niet makkelijk, maar hun positiviteit is ongekend. Ik heb er ook met een aantal muzikanten samengewerkt. De manier waarop zij muziek beleven is heel intens en werkt aanstekelijk.”

Oerkracht 
“Die ervaring heb ik meegenomen op dit album, al is het niet zo dat het een plaat is met een typisch Afrikaans geluid”, gaat Roel verder. “Het sijpelt er wel doorheen. In de ritmische patronen bijvoorbeeld, of in de samenzang. Op een aantal liedjes doet ook het Keniaanse koor Hibby GB’s mee. Ze staan ook samen met me op het podium tijdens mijn theatershow, waarmee ik vanaf februari tot begin mei 2016 door het land trek.” Gevraagd naar zijn favoriete nummer van het album, zegt hij: “Dat verschilt per week, maar ‘Phoenix’ behoort toch wel tot mijn favorieten. Dat is ook een goede dwarsdoorsnede van dit album. Het is een nummer met een oerkracht, en een tekst die zegt: ‘Er brandt een vuur in ons, we gaan ertegenaan!’ Je zou het zelfs een strijdlied kunnen noemen.”