TrosKompas

Freek Vonk

Atlasvlinder

Ik ben sowieso gek op insecten, maar op vlinders misschien nog wel het meest. Atlasvlinders leven in een groot gebied in Zuidoost-Azië, in tropische en subtropische gebieden. Het zijn de giganten in de vlinderwereld: vrouwtjes kunnen een spanwijdte bereiken tot wel dertig centimeter – breder dan je hand. Deze prachtige vlinders behoren tot de nachtpauwogen, het zijn nachtvlinders. De rupsen van atlasvlinders hebben, afhankelijk van hun leeftijd, verschillende grootten en kleuren. Bij het laatste rupsenstadium zijn de diertjes wel twaalf centimeter lang; reuzenrupsen dus.

Een heel beperkt dieet
Mijn geluidsman Bassie vraagt of deze vlinder op zoek is naar eten. Nou, Bassie, daar kan ik kort over zijn. Volwassen atlasvlinders hebben een heel beperkt dieet. Ze eten… niks. De meeste volwassen vlinders eten nectar, die ze met hun roltong uit de bloem zuigen. De roltong van de atlasvlinder is daarvoor te klein en niet functioneel. De enige functie die de roltong heeft is voor het moment dat de vlinder uit de pop komt: een vloeibaar goedje komt via de monddelen op de wand terecht en lost een stukje van de cocon op, waardoor er een opening ontstaat en de vlinder kan ontsnappen.

Een partner vinden en paren!
Volwassen atlasvlinders eten dus niks, de rupsen des te meer – zoals blaadjes van de kaneelboom, citrusbomen en guave. Hoe meer ze eten, hoe sneller ze groeien en hoe meer vetreserve ze kunnen opbouwen. Die vetvoorraad zal later bepalen hoe lang ze het als niet-etende vlinder zullen uithouden voordat ze de energie niet meer kunnen opbrengen en sterven. Een atlasvlinder heeft dan ook maar één ding op zijn to-do-lijstje: een partner vinden en paren. Op hun vetreserve, bij elkaar gevreten als rups, leven ze ongeveer een week. Er is dus flinke haast bij! Dat noem je nog eens ‘onder druk moeten presteren’… Beeld: © GettyImages