TrosKompas

Dierenarts

Een huisdier als medicijn

Een huisdier als medicijn? Jawel, want genegenheid geneest en niets is gezonder dan liefde. Dank aan onze vriendelijke viervoeters!

Vroeger werden katten en honden vooral gebruikt als werkdier: om een erf te bewaken; een kar te trekken; muizen en ratten te vangen. Hoewel vandaag de dag honden nog steeds de wacht houden en katten muizen vangen, is onze relatie tot hen in de laatste eeuw veranderd. De hond of kat is nu veel meer een gezelschapsdier, een extra familielid. Door die veranderde relatie zijn wij onze dieren ook veel beter gaan verzorgen. We geven ze betere voeding en houden hun gezondheid in de gaten. Indien nodig gaan we naar de dierenarts voor medicijnen, dure operatieve ingrepen en inentingen. Ook laten we ze chippen, zodat we onze weggelopen ‘vriend’ altijd weer kunnen terugvinden.

Goed tegen stress
In veel wetenschappelijke onderzoeken is vastgesteld dat huisdieren ook als medicijn dienen. Al of niet gestreste mensen hebben baat bij het aaien van een dier. Meetbare veranderingen als bloeddrukverlaging en een tragere hartslag werden gezien. Het menselijk brein vindt rust en het dier toont zijn aanhankelijkheid; een win-winsituatie. Een ander aspect van het houden van een huisdier is de regelmaat die de verzorging met zich meebrengt. De poes moet worden geborsteld, de drinkbak verschoond en het eten klaargezet. Een hond moet ook nog worden uitgelaten, wat een extra sociale stimulans voor dier en mens oplevert. U wordt aangesproken, komt andere hondenbezitters tegen en maakt een praatje terwijl de honden aan het stoeien zijn. Een dier verbindt. Dat kan gevoel van eenzaamheid sterk verminderen. Een stevig pleidooi voor het houden van een huisdier, dus, al moet u wel goed nadenken over alle consequenties die dat met zich meebrengt.

Overleg met familieleden, buren of vrienden of ze af en toe bereid zijn de zorg voor uw dier over te nemen. Afspraken vooraf geven zekerheid voor alle betrokkenen.