TrosKompas

Freek Vonk

Galápagosaalscholver

Ik ben aan de kust van het eiland Fernandina, een van de Galapagoseilanden, om een heel bijzondere vogel te zien: de galápagosaalscholver.

De galápagosaalscholver is de allergrootste aalscholver ter wereld. Volwassen exemplaren zijn wel een meter groot. Wie deze vogel voor het eerst tegenkomt denkt misschien: arm dier, hij is aangevallen! Hij heeft namelijk heel kleine, zielige vleugeltjes. Maar die heeft deze bijzondere aalscholver niet te danken aan een aanval door een roofdier, integendeel. Dit is een prachtig voorbeeld van evolutie. Een verre voorouder van deze vogel is miljoenen jaren geleden uit de zee komen aanwaaien op dit eiland, dat kort daarvoor als een vulkaan uit de zee omhoog was gekomen. Voedsel op land was er niet, dus moest de aalscholver wel in het water op zoek naar eten. Grote, krachtige vleugels waren niet meer nodig.

Geen vijanden
Met die kleine vleugeltjes kan hij niet vliegen. Maar wat wil je, als je leeft op een eiland zonder vijanden. Dan hoef je ook niet te kunnen vliegen om te vluchten. Al het eten leeft hier in de zee aan de kust, zoals vissen
en octopussen, dus daar hebben ze geen vleugels voor nodig. En zoals meestal in de evolutie: als
je iets niet gebruikt, dan verlies je het, beetje bij beetje. Vandaar dat deze aalscholver er nu uitziet alsof hij is gemutileerd. Nadat hij in het water is geweest, droogt hij zijn kleine vleugels lange tijd. Het lijkt een wat overbodige zaak, maar toch is het belangrijk. Zijn verenkleed is heel dik, zacht en haarachtig. Het doet denken aan dat van een pinguïn. Dat houdt hem onder water lekker warm. Er zit namelijk een laagje lucht onder zijn veren, en dat voorkomt dat de aalscholver tijdens het duiken onderkoeld raakt. Handig als hij langere tijd onder water op zoek moet naar eten!

 

Beeld: © Getty Images

BANNER_FREEK