TrosKompas

Freek Vonk

Europese lynx

In de met sneeuw bedekte bergen van Noorwegen leeft de grootste katachtige van Europa. Op de wolf en de bruine beer na is de Europese lynx het grootste landroofdier van ons continent.

Een lynx is in het wild praktisch onzichtbaar. Wanneer je achter zijn sporen aanloopt, voelt het alsof je op zoek bent naar een geest. Hij is extreem schuw. Telkens als je dichterbij denkt te komen, is de kat alweer gevlogen. Als je al een lynx spot op een dikke honderd meter afstand, ben je al een van de grootste bofkonten op aarde.

Wat een jager!
Deze fantastische kat is een van de beste jagers ter wereld. Hij besluipt zijn prooi stapje voor stapje, zonder ook maar een geluidje te maken. Als hij dichtbij genoeg is, springt hij er bovenop. Hoewel een lynx maar rond de 30 tot 40 kilo weegt, kan hij prooien aan ter grootte van een hert. Hij jaagt op beesten die drie of vier keer zijn eigen formaat zijn. Soms houdt hij zich schuil in een boom, om zich ineens boven op een nietsvermoedend rendier te laten vallen. Onmiddellijk bijt hij zich vast in de nek, waarbij zijn enorme hoektanden de keel binnendringen. Vervolgens houdt hij net zo lang vast totdat de prooi is gestikt.

Hoogspringer
De lynx is ook een van de beste hoogspringers in het dierenrijk. Lynxen springen vanuit een staande positie twee meter rechtop de lucht in om voorbij vliegende vogels uit de lucht te graaien. Hoe waanzinnig is dat! Van hun gevangen maaltijden eten ze niet eens alles op; lynxen zijn fijnproevers. Vooral de spierlagen vinden ze lekker. De kop en de ingewanden laten ze lekker met rust. En omdat een gemiddelde lynx zo’n vijftig hoefdieren per jaar vangt, blijft er dus genoeg over voor andere dieren om van te snoepen. Wat een bijzondere katten!

TK1817_126_01

Beeld: Getty Images

BANNER_FREEK