TrosKompas

Freek Vonk

Zwarte buizerd

Ik zit in mijn kano en vaar over de rivier door de prachtige Pantanal in Brazilië. Even verderop zit een grote roofvogel op een tak. Als ik dichterbij kom zie ik: het is een zwarte buizerd!

Deze prachtige vogel is een opportunist die bijna alles eet. Sommige roofvogels zijn gespecialiseerd in een paar typen of slechts één prooi, maar de zwarte buizerd eet alles wat hij aan denkt te kunnen. Dat kunnen insecten zijn, hagedissen, kikkers, padden, slangen (ook giftige), vleermuizen, andere vogels, noem maar op. Ze jatten zelfs eieren uit nesten en snoepen van fruit.

Ze jagen ook op verschillende manieren. Als ze een prooi zien terwijl ze aan het vliegen zijn, laten ze zichzelf vallen en nemen hem met een duikvlucht te pakken. Maar je ziet zwarte buizerds ook vaak met hun lange gele poten langs de oever van de rivier lopen, in de bosjes of zelfs in ondiep water. Dan gebruiken ze hun grote scherpe klauwen om alle beestjes te grijpen die voor hen uit schieten.

Camouflage
Jonge zwarte buizerds zien er heel anders uit dan de volwassenen. Jonkies zijn gestreept. Dat is een vorm van camouflage. De kleintjes leven namelijk dieper in de jungle, terwijl de volwassenen zich vooral in de buurt van de rivier ophouden. Door de vele takken en bladeren wordt het zonlicht in de jungle gebroken en krijg je veel afwisseling van licht en donker. Hierdoor zorgt het gestreepte verenkleed ervoor dat de jonkies minder opvallen en dat de kans kleiner is dat ze zelf worden opgegeten. Als ik nog dichterbij kom vliegt de zwarte buizerd weg.
Wat een geweldig gezicht!

TK1729_126_01

Beeld: © Getty Images

BANNER_FREEK