TrosKompas

De dierenarts

Uw vakantievriend mee naar Nederland?

Tijdens vakanties ontstaan er makkelijk vriendschappen, ook met dieren. dan rijst soms de vraag: nemen we dat schattige dier mee naar huis?

Wat is het een lieve hond, die bij uw vakantiehuisje in Spanje rondscharrelt en geen baas blijkt te hebben. En die aaibare poes op de Franse camping, bij wie hoort die eigenlijk? Voor u het weet, koopt u een pak katten- of hondenvoer voor het dier. Nog iets later overweegt u om het mee naar huis te nemen.

Risicovol
Het is een mooie gedachte om zwerfdieren onderdak te bieden, maar er een vanuit het buitenland meenemen naar Nederland, is niet iets om zomaar te beslissen. U moet allereerst een lokale dierenarts het dier laten onderzoeken. Een zieke kat of hond mee-nemen is zeer risicovol. Uw nieuwe vriend kan dan namelijk Nederlandse dieren besmetten.

Als het wel gezond blijkt, moet het worden gevaccineerd en gechipt, waardoor u voor kosten komt te staan. Pas dan krijgt het zwerfdier een dierenpaspoort waarmee het binnen Europa mag reizen.

Voorwaarden
Of het dier op zo’n lange autorit zit te wachten is trouwens de vraag. Reist u met het vliegtuig, dan gelden er weer allerlei voorwaarden ten aanzien van leeftijd, gewicht, grootte, ras en tijdstip van inenting. De hond of poes mag bijvoorbeeld niet op schoot; u dient een kennel of reistas te hebben. Het dier kan ook in het bagageruim worden vervoerd, maar dit wordt vaak als erg griezelig ervaren.

Verstandig?
Kortom: de vraag is of het wel zo verstandig is om een zwerfdier mee naar huis te nemen. Ze zijn niet gewend aan een leven in onze huiskamer en gaan hun vrijheid missen, waardoor er gedrags- en zelfs gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Hoe lief en leuk ook, koester liever de herinnering en de foto en kijk in een Nederlands asiel naar een nieuwe huisvriend.

Tip
Wilt u toch iets doen voor het zwerfdier? Ook in het buitenland zijn er organisaties die deze dieren opvangen. Kijkt u eens op: stray-afp.org/nl

 TK1730_24_01

 

 

Beeld: © IStock/Getty Images