TrosKompas

De dierenarts

Chip uw huisdier!

De tijd dat de asielen volzaten met dieren waarvan de baas niet meer te traceren was, ligt gelukkig achter ons. De moderne techniek stelt ons in staat ze snel terug te vinden. Dat was vroeger wel anders.

Vroeger hadden honden, net als sommige katten, vaak een tatoeage in de beide oren met een nummer, maar dat was meestal na een tijdje niet meer te lezen. Het registreren van deze nummers was niet verplicht en vaak vergaten mensen bij een verhuizing om een adreswijziging door te geven.

Rijstkorrel
Tegenwoordig worden honden en katten niet meer getatoeëerd, maar gechipt. Dat is voor de dieren zelf veel minder pijnlijk en de chip, niet groter dan een rijstkorrel, kan hun leven lang worden uitgelezen. Sinds 1996 is er een wereldwijde ISO-standaard, zodat ieder land hetzelfde systeem gebruikt en de gegevens kan uitlezen, net zoals dat bij bankpasjes werkt. De chipnummers worden geregistreerd in een databank, zodat een huisdier, als het wordt gevonden, weer snel terug is bij zijn baasje. Een adreswijziging doorgeven moet u overigens nog steeds, voor honden is het zelfs verplicht. Chippen kost tussen de 20 en 60 euro.

Buitenland
Binnen Europa werken de databanken samen in het European Pet Network (europetnet.com), zodat ook dieren die in het buitenland zijn weggelopen kunnen worden teruggevonden. Thuis weten ze vaak de weg naar huis wel, maar vanaf een vakantieadres gaat ze dat niet lukken. In Nederland is net als in de meeste Europese landen de identi-ficatie en registratie van honden verplicht, waarbij ook veranderingen moeten worden doorgegeven.

 

 

Beeld: © IStock/Getty Images

Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.