TrosKompas

NPO 2 | 20.20 uur

War & peace

Vanaf vandaag kunt u kijken naar het prachtige BBC-kostuumdrama ‘War & Peace’, naar het gelijknamige meesterwerk van de Russische schrijver Leo Tolstoj.

Leo Tolstoj schreef zijn wereldberoemde, 1.200 pagina’s tellende boek ‘Oorlog en vrede’ in 1869, maar net als ‘Anna Karenina’ is het heden ten dage nog steeds goed te lezen. De roman werd al eerder verfilmd, onder meer in 1956 met Audrey Hepburn, Henry Fonda en Mel Ferrer in de hoofdrollen. Ook verscheen er in de jaren zeventig een dramaserie naar het lijvige boek, net zoals de nieuwe serie voor de BBC gemaakt, waarin onder anderen Anthony Hopkins een rol speelde. In de nieuwe versie van ‘War & peace’ ziet u in de hoofdrollen Lily James (‘Downton Abbey’), Paul Dano (‘Little Miss Sunshine’, ’12 years a slave’), James Norton (‘Grantchester’) en Gillian Anderson (‘The X-files’).

Liefdesrelaties
Het verhaal speelt zich af in het Rusland van begin negentiende eeuw en volgt vijf adellijke families tijdens de regeerperiode van Alexander I tot aan de Franse invasie in 1812. Tegen de achtergrond van het oprukken van de troepen van Napoleon en de daarop volgende oorlog draait alles om de liefdesverhoudingen tussen Natasha Rostova, Pierre Bezukhov en Andrei Bolkonsky. Zij maken deel uit van de mondaine elite van St. Petersburg, maar er knaagt bij hen ontevredenheid over hun oppervlakkige beastaan. Daarom gaan ze met jeugdige ambitie op zoek naar de zin van het leven.

Napoleons Verlies
De vriendelijke maar lastige Pierre, onwettige zoon van de rijkste man van Rusland, wil de wereld verbeteren. De knappe en galante Andrei, gefrustreerd door de leegheid van zijn bestaan, is op zoek naar een doel, terwijl de mooie en levenslustige Natasha, telg uit een verarmd adellijk geslacht, alleen maar de ware liefde wil vinden. Het meeslepende verhaal van deze serie eindigt na de nederlaag van Napoleon en zijn terugtrekking uit het Russische territorium. De families die centraal staan in deze saga hebben dan vele dierbaren verloren en hun levens zijn volkomen veranderd. Voor wie overeind is gebleven begint een nieuw leven met nieuwe kansen.

Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.