TrosKompas

De dierenarts

Tekentijd!

Net als bij mensen komen tekenbeten ook bij dieren voor. De beet zelf is niet zo erg, maar teken kunnen nare ziekten overbrengen, waaronder dus de ziekte van Lyme.

Haal ook bij uw huisdier de teek het liefst binnen 24 uur weg, dat verkleint de kans op besmetting. De kenmerkende rode cirkelvormige vlek na een tekenbeet bij mensen is bij dieren niet zichtbaar vanwege hun vacht. Wees dus extra alert. Uw huisdier moet van het voorjaar tot en met het najaar behandeld worden met een tekendodend middel. Let op: er zijn middelen die uitstekend werken bij honden, maar gevaarlijk of zelfs dodelijk kunnen zijn voor katten. Veel middelen tegen teken werken ook tegen vlooien.

Vaccinatie
In bosrijke omgevingen is de kans groter dat uw huisdier thuiskomt met één of meer teken. Controleer hier dagelijks op. Vindt u er een, haal ’m dan eenvoudig weg met een tekentang, tekenlasso of tekenlepel. Die zijn makkelijk en functioneel. Zo is een tekenlepel een soort klauwhamertje dat je onder de teek doorschuift. Met heel rustige wrik/wiebel-bewegingen (niet draaien!) is de teek er zo uit. Goed om te weten is dat in Zuid-Europese landen veel meer teken besmet zijn en de risico’s dus groter. Gaat u daarheen mét huisdier, laat het dan vaccineren tegen tekenziekte. En doe dat bijtijds, want de bescherming wordt in zes à acht weken opgebouwd.

Weetje
Gebruik geen alcohol of olie voordat u de teek bij uw huisdier verwijdert. Het bemoeilijkt het weghalen en levert onnodige huidirritatie op. Door alcohol raakt de teek verdoofd en dan kan hij zijn buikinhoud met eventuele bacteriën alsnog in het lichaam van uw dier legen. Ook met de hand of met een draaibeweging de teek eruit halen is riskant, omdat het kopje kan blijven zitten en kan gaan ontsteken.

TK1716_24_25_01© iStock/Getty images