TrosKompas

Freek Vonk

Prairiehond

In mijn gloednieuwe zaterdagavondshow ‘Freeks Saturday Night Safari’ neem ik de hele familie elke week mee op een waanzinnig avontuur! Iedere uitzending ontdekken we de mooiste en meest bijzondere plekken op aarde. In de eerste uitzending is dat de waanzinnige Noord-Amerikaanse prairie!

 

Als je prairie zegt, dan zeg je natuurlijk ook prairiehondjes - die horen tot de grappigste én meest geharde bewoners van dit ruige gebied! Prairiehondjes zijn een soort grondeekhoorns. Ze eten allerlei grassen en plantenwortels en graven wat af met hun sterke voorpoten en vingers met grote nagels. Hun tunnelstelsels met vele in- en uitgangen kunnen zich over een groot gebied uitspreiden en steden met duizenden inwoners vormen. Ondergronds maken prairie-hondjes vertrekken met verschillende functies, zoals kinderkamers, opslagkamers, slaapkamers, sluiproutes en zelfs toiletten! Er zijn ook luisterposten vlakbij de uitgangen, zodat de leden kunnen horen of er buiten roofdieren rondlopen, zonder zelf gespot te worden. Prairiehondjes groeten en herkennen elkaar met een heuse kus op de mond. Twee leden die elkaar een smakkerd geven en daarna niet in gevecht uitbreken, behoren tot dezelfde sociale groep. Hoe vaker twee individuen kussen, hoe sterker hun band is. Schattig, toch!

Doe de wave

Alsof prairiehondjes zo al niet genoeg menselijke trekjes hebben, doen ze er nog een schepje bovenop met iets wat nog het meest aan een vol voetbalstadion doet denken. Ze testen elkaars oplettendheid op gevaren met de ‘jump-yip’: terwijl een groepje bovengronds nietsvermoedend aan grassen knaagt, springt één van de leden ineens recht overeind en roept. Als bij toverslag reageert de rest van de groep door hetzelfde te doen! Althans: dat hoopt die eerste paniekzaaier dan maar. Want hoe sneller de reactie van de rest, hoe alerter iedereen is en hoe veiliger hij of zij zich voelt! Wilt u meer weten over deze interessante dieren en andere prairiebewoners? Kijk dan op zaterdagavond.