TrosKompas

Freek Vonk

Hommelkoningin

Bij de eerste voorzichtige warme temperaturen van het jaar is er grote kans dat wij hoog bezoek in de tuin krijgen van een zwangere hommelkoningin.

Hun vachtje heeft hen beschermd tegen de ergste kou. De dikke hommels graven zich uit hun beschutte winterverblijf, warmen zich op en vliegen dan hongerig richting vroegbloeiers als krokus, groot hoefblad, wilg en narcis om nectar te verzamelen. Met het suikerwater doen ze energie op. Daarna gaan ze op zoek naar een geschikte plek om een nieuwe hommelkolonie te stichten. Dat kan onder een stevige graspol zijn, in een verlaten muizenhol, in een oud mollengangetje, onder een omgekeerde bloempot in een tuin of
in een nestkastje. Druk zoemend vliegen ze langzaam en laag over de grond. Hier en daar bekijken ze het huizenaanbod door even naar binnen te vliegen. Een prachtig gezicht. Eenmaal naar wens legt de koningin een paar eitjes, dit worden haar hofdames.

Hofdames
De koningin houdt de eitjes warm met haar eigen lichaamswarmte. Na een paar dagen kruipen er larfjes uit de eitjes. Twee weken lang eten ze zich rond van het door de koningin meegebrachte stuifmeel, voor ze zich verpoppen. De temperatuur in het nestje kan wel 30ºC zijn. Wanneer de koningin weg moet om een nieuwe voorraad voedsel te halen, koelt de temperatuur in het nestje meteen af, maar ze blijft meestal maar een halfuurtje weg.

Na ruim
een maand alleen te zijn geweest, krijgt de koningin ineens personeel: de eerste werksters komen uit hun pop. Zij helpen met het uitbouwen, warmhouden en verdedigen van het nest en het verzamelen van nectar. De nieuwe hommelkolonie is een feit. Deze zal ruim drie maanden bestaan, voordat alle honderden bewoners – ook de oude vorstin – sterven. Behalve de nieuwe koninginnen die er tegen die tijd zijn. Zij zullen paren met kortlevende darren, overwinteren en de volgende lente ontwaken om elk hun eigen kolonie te beginnen. Misschien wel in uw tuin.

2hommel © Getty images

BANNER_FREEK