TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Raymond van Barneveld

25 jaar geleden keek ons land vol trots naar postbode Raymond van Barneveld. Hij won als eerste Nederlander de finale van het Embassy WK Darts.

De overwinning van Van Barneveld in januari 1998 gaf een enorme boost aan de dartssport in Nederland, en SBS 6 werd dé dartszender. De uitzendrechten verkreeg de zender destijds op het laatste moment, door middel van afspraken gemaakt op een bierviltje! Maar waar komt die dartssport vandaan? Naar de oorsprong blijft men gissen. Volgens een legende waren het de boogschutters van koning Hendrik VIII van Engeland die het spel bedachten. Zij gooiden tijdens een oefening voor de lol hun pijlen in plaats van te schieten met de boog. De pijlen werden ingekort, zodat ze het spel ook binnenshuis konden spelen. Het duurde niet lang of het spel verplaatste zich naar de pub, waar het een populaire bezigheid werd. Ook Raymond begon zijn carrière in de kroeg. Hij ging soms met zijn vader mee en gooide, naar eigen zeggen, dan wat “speertjes” naar het bord. Na vele uren op zijn zolderkamertje geoefend te hebben deed hij op zijn zeventiende aan diverse toernooien mee.

 

<strong>Zinderende finale</strong>

In 1991 maakte ‘Barney’ als amateur zijn debuut in de fameuze Lakeside Country Club in Engeland. Hij was overigens niet de eerste Nederlander die aan het WK deelnam. Dat was Bert Vlaardingerbroek, net als Raymond afkomstig uit Den Haag en werkzaam bij de PTT. Op 11 januari 1998 nam Raymond het in een zinderende finale op tegen Richie Burnett. In de laatste beslissende set moest hij alleen nog een dubbel 8 gooien, maar hij miste! De fans in de zaal en thuis op de bank gingen compleet uit hun dak toen zijn volgende pijl wel raak was. Raymond viel op zijn knieën en barstte in tranen uit. In 2020 nam de inmiddels vijfvoudig wereldkampioen afscheid van de sport omdat “het niet meer ging”. Het ging echter snel weer kriebelen; zeven maanden later was Barney terug. Sindsdien werkt hij zich van onderaf weer langzaam omhoog.