TrosKompas

WOENSDAG 25 MEI | NPO 2 | 22.18 uur
DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Tamar - De waarheden van Renate Rubinstei

Deze tweedelige documentaire duikt in het veelbewogen leven van Renate Rubinstein (1929-1990). Zij was schrijfster, journaliste en columniste.

Renate Rubinstein schreef onder meer voor het Nieuw Israëlietisch Weekblad, Het Parool, NRC Handelsblad, Avenue en Vrij Nederland. Voor dat laatste blad schreef ze onder het pseudoniem Tamar een veelgelezen column waarin ze regelmatig fel van leer trok. Zo liet Renate weten tegen de oorlog in Vietnam te zijn, maar was ze vóór de plaatsing van kernraketten in de jaren tachtig. Dat ze daarmee voor de nodige opschudding zorgde deerde haar in het geheel niet: “Als mensen zich niet meer kwaad maken moet je je afvragen waarom je nog schrijft”, liet ze ooit weten in een interview.

Simon Carmiggelt

Renate Rubinstein kampte tijdens haar leven met een panische angst voor eenzaamheid, een gevolg van de deportatie van, en de moord op, haar Joodse vader door de nazi’s in 1940. Ze zocht een uitweg in onmogelijke liefdes­relaties, waaronder een geheime, buitenechtelijke verhouding met schrijver Simon Carmiggelt die tien jaar duurde. Daarover vertelt ze in het boek ‘Mijn beter ik’, dat na haar dood verscheen en dat een klein schandaal veroorzaakte. Deel 2 wordt donderdag uitgezonden.