TrosKompas

Freek Vonk

Vampiervleermuis

Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren ter wereld, maar vampiervleermuizen zijn nog net een stapje unieker: zij zijn ook de enige zoogdieren die leven van bloed.

 Overdag hangen ze ondersteboven aan een rots en slapen ze, maar ’s nachts gaan vampiervleermuizen op zoek naar slachtoffers. Ze drinken het bloed van runderen, tapirs, paarden en grote vogels. Eerst lokaliseren ze hun slapende slachtoffer op gehoor en reuk. Ze landen dan ergens in de buurt en scharrelen zo geruisloos mogelijk snel dichterbij op hun sterke voor- en achterpoten. Vampiervleermuizen hebben een grappige neus; net een blaadje dat op hun gezicht geplakt zit. Hierin zit een warmtegevoelig orgaantje dat infrarode straling waarneemt. Met
dat orgaan zoeken ze vervolgens voorzichtig het lichaam van hun slachtoffer af op zoek naar de heetste plekjes, omdat daar de bloedvaten het dichtst onder de huid liggen.

Draculine
Door middel van een kleine beet met vlijmscherpe tanden vloeit het bloed en de vampier likt het gretig op. Een stofje in vampierspuug, draculine, zorgt dat het bloed niet stolt. Ook zitten er pijnstillende stofjes in het speeksel waardoor het slachtoffer niet wakker wordt en de vleermuis wegschopt. Een vampiervleermuis móét elke nacht bloed drinken. Vindt hij twee nachten niets, dan gaat hij dood. In het noord-oosten van Brazilië worden steeds vaker slapende mensen het slachtoffer van vampiervleermuizen. Niet dat mensen doodgaan aan de beet van een vampiervleermuis – je merkt er al slapend zelfs niets van – maar vaak brengen deze vleermuizen rabiës (hondsdolheid) over. En alleen al het idee dat je door een vampier bent gebeten, is voor veel mensen genoeg om dol van te worden!