TrosKompas

Freek Vonk

Vliegende vis

Als ik voor een duiksessie op zee vaar, houd ik ook op de boot mijn oren en ogen goed open. Soms breken er ineens vissen door de waterspiegel: vliegende vissen!

Toen ik in de Bahama’s was, zag ik een school vliegende vissen. Dat is zo’n gaaf gezicht! Vanuit de verte zie je dan ineens wat schitteren, vlak boven het water. Dat zijn de grote, zilveren vissenschubben die het zonlicht weerkaatsen. Bij vliegende vissen zijn de gepaarde borstvinnen of zelfs de borstvinnen én buikvinnen heel stevig en een stuk verlengd. Ze zijn natuurlijk niet bedoeld om actief mee te vliegen, want de vissen kunnen niet met hun vinnen slaan. Het zijn wel perfecte vleugels om mee te zweven. Vliegende vissen maken onder water vaart door hun staart heel snel heen en weer te slaan en als ze dan uit het water schieten, vouwen ze hun vinnen helemaal uit en vangen ze de wind. Zo kunnen sommigen wel een paar honderd meter ver zweven en een snelheid van zestig kilometer per uur bereiken. Zeker als ze wind mee hebben.

Ontsnappen aan snelle roofdieren

Vliegende vissen zijn niet voor de lol zo acrobatisch. Ze vliegen om aan zeer snelle roofdieren te ontsnappen, zoals dolfijnen, zwaardvissen en tonijnen. Hoe ver ze ook komen door te zweven, uiteindelijk vallen ze natuurlijk weer in het water. Maar omdat ze onder water even zijn verdwenen, is het voor roofdieren lastig om zich op één prooi te concentreren en hebben de vissen meer kans om te ontsnappen. Helaas zijn vleugels ook niet alles. Als vliegende vissen een heel slechte dag hebben, zitten er niet alleen roofvissen achter ze aan, maar vliegen er ook hongerige zeevogels net boven het wateroppervlak. Die kunnen de vissen zo uit de lucht grissen. Een extra roofdier dus om rekening mee te houden… Dan kun je nog zo’n goede ontsnappingstruc hebben, dat is wel dubbel pech!

Beeld © Getty Images