TrosKompas

Freek Vonk

Robijnkeelkolibrie

Terwijl ik in Costa Rica geniet van een lekker bakkie koffie, zie ik een van de schattigste vogeltjes ter wereld zijn ontbijt uit een bloem zuigen: een robijnkeelkolibrie!

Deze kolibrie kom je in heel Costa Rica tegen. Met een totale lengte van zo’n acht centimeter zie je hem echter gemakkelijk over het hoofd. Dit exemplaar heeft een rode keel, daaraan kan ik zien dat dit een mannetjes­kolibrie is. Het zijn echte stuntvliegers. Kolibries kunnen volledig stilhangen voor een bloem, of recht omhoog, omlaag, achteruit en zelfs ondersteboven vliegen – net kleine helikoptertjes. Het is gaaf om te zien hoe deze kleine kolibrie doordrinkt, snel schakelend van bloem naar bloem. Vaak zijn de bloemen waaruit kolibries drinken rood of oranje, een kleur die vogels goed kunnen zien. Verder hangen de bloemen van hun voorkeur naar beneden en hebben ze zo’n vorm dat een zwevende vogel er makkelijk bij kan. In ruil voor een portie nectar neemt een kolibrie stuifmeel­korrels mee op zijn lijf naar een andere bloem van (hopelijk) dezelfde soort, al weet hij dat zelf niet. Wanneer hij zijn snavel in een bloem doopt, schampt hij met zijn kop langs de stamper en de stuifmeeldraden. Zo stelt hij de toekomst van de plantensoort zeker.

Bloemenbar

Ik gok dat deze robijnkeelkolibrie hier vaker komt. Kolibries hebben namelijk een territorium en verdedigen dat agressief tegen soortgenoten. Ze zijn dan ook het liefst alleen. Dat heeft alles te maken met de competitie om voedsel. Het duurt even voordat een bloem weer een volle lading nectar aangemaakt heeft. Wanneer een kolibrie zijn soortgenoten steeds voor zou laten gaan, vist-ie elke keer achter het net. Kolibries maken hun kleine territoria daarom rondom hun favoriete stukje bloemen. Voor hen weegt een vol buikje zwaarder dan gezelschap. Misschien ongezellig, maar geef ze eens ongelijk!