TrosKompas

Freek Vonk

Gouden zijdespin

Ik ben gek op spinnen, en hoe groter ze zijn, hoe gaver ik ze vind. Zoals deze gouden zijdespin, die ik tegenkwam in de Nepalese jungle.

De megagrote zijdespinnen zijn altijd vrouwtjes, de mannetjes vallen erbij in het niet. Als zij niet oppassen tijdens het paren eindigen ze als bron van eiwitten voor hun eigen nageslacht: de veel grotere dames eten ze dan gewoon op. De vrouwtjes vangen voornamelijk insecten in hun web, zoals vliegen, cicaden, nachtvlinders en bijen. Het wielvormige web kan een meter in doorsnede zijn. Als je de constructie meetelt waar het net aan hangt kom je aan de drie meter! Het zijn de grootste spinnenwebben ter wereld. Het liefst spinnen gouden zijdespinnen hun web in open stukken bos, waar ze veel kans hebben om vliegende prooien te vangen. Dwars over een wandelpad bijvoorbeeld. Tijdens een junglewalk loont het dus om af en toe op ooghoogte te kijken - of om niet voorop te lopen.

Felle camouflage

Gouden zijdespinnen hebben opvallende gele kleuren op hun verder zwarte lijf. Dat lijkt in onze ogen niet heel handig als je op prooien jaagt, zeker op een open plek. Maar de prooien die zij vangen, zien heel anders dan wij. Er gebeurt iets bijzonders met de kleurencombinatie. De felle gele kleuren op het spinnenlijf reflecteren uv-licht. Dat is licht op een golflengte die veel insecten extra goed kunnen zien; de nectarrijke bloemen die zij zoeken reflecteren ook uv-licht. De gele bandjes om de poten van de spinnen en de gele strepen op hun achterlijf lichten haast verleidelijk op voor een bij of vlieg. De donkere kleuren zien ze juist veel minder goed. Die vallen weg tegen een donkere struik achter het web. Insecten zien dus slechts stukjes van het spinnenlijf en niet de hele omtrek. De spin is in vol zicht onzichtbaar geworden!

 

Beeld © GettyImages