TrosKompas

Freek Vonk

Geelbuikvuurpad

Ik ben in Duitsland en geniet van een wandeling langs een meertje. Dan hoor ik een paar kikkers in koor zachtjes ‘poe, poe, poe’ roepen. Gaaf, het zijn geelbuikvuurpadden!

Deze padachtige kikkers laten flink van zich horen. Dit zijn mannetjes, die met hun melodie vrouwtjes hopen over te halen met hen te paren. Ze hebben nu speciale paarkussentjes op hun voorpoten. Daarmee kunnen ze zich beter op een vrouwtje vastklemmen. Die ‘paargreep’ noemen we in de biologie ‘amplexus’. Het paarseizoen van geelbuikvuurpadden loopt van april tot augustus, maar ze laten zich vooral leiden door regenval. Ze gaan meteen over tot actie na een periode van flinke regenbuien. Hun larven ontwikkelen zich rap tot een nieuwe generatie volwassen kikkers. Dat moet ook wel, want de poelen waarin ze opgroeien, zijn er vaak tijdelijk. Er bestaat altijd het risico dat zo’n plas opdroogt voordat de larven hun gedaantewisseling hebben ondergaan en het land op kunnen. Toch zitten er ook voordelen aan die ‘spoedpoelen’, zonder begroeiing en schaduw. Er zitten veel minder natuurlijke vijanden in, zoals vissen. Slim.

Unkenreflex

Van de bovenkant zie je niet veel bijzonders aan geelbuikvuurpadden. Ze zijn klein (3,5-5,5 cm), grijsbruin en lijken net stenen, of drijvende klompjes klei. Hierdoor vallen ze tegen veel verschillende ondergronden bijna helemaal weg. Deze welhaast perfecte camouflage gebruiken ze dan ook voor hun eerste verdedigingslinie bij gevaar: verstoppen en stilzitten. Totdat een roofdier met goede ogen, zoals een vogel, ze toch in de smiezen krijgt. Dan gaan de kikkers over op optie nummer twee, die we de ‘unkenreflex’ noemen. Ze trekken hun rug hol, gooien hun kop naar achteren en heffen hun poten in de lucht. Nu is hun waarschuwende felgeel-met-zwarte onderkant ineens volop zichtbaar. ‘Pas op, ik ben giftig!’, is de boodschap. En dat is zeker geen valse reclame. De volwassen kikkers hebben dus weinig natuurlijke vijanden. Ze houden die stramme houding minutenlang vol, daarna laten ze zich weer van hun ‘saaie’ kant zien.

 

Beeld © GettyImages