TrosKompas

Freek Vonk

Rivierkreeft

Rode Amerikaanse rivierkreeften leven in water, maar als de omstandigheden in hun sloot of plas niet meer optimaal zijn, trekken ze met zijn allen het land op om te verhuizen. Vaak is een regen- of onweersbui na een warme periode net dat laatste zetje.

Zo kunnen deze waterdieren grotere afstanden afleggen op het land. En dat kan meer dan vijftien kilometer van hun oude slootje zijn, afgelegd in een dag of vier. Zo’n periode is dus ook een goed moment om overal van die rode driftkopjes tegen te komen. Door hun scharen dreigend omhoog te houden laten de zoet-waterkreeften hun wapens zien en lijken ze groter. In deze houding denken veel mensen dat ze te maken hebben met een schorpioen in plaats van een onschuldig kreeftje. Toch helpen die scharen hen lang niet altijd, veel dieren houden namelijk wel van een hapje rivierkreeft.

Moerasmonstertjes

Rode Amerikaanse rivierkreeften zijn exoten, ze kwamen van nature niet in Nederland of Europa voor. Hun oorspronkelijke leefgebied bestaat onder andere uit de warme moerassen in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten. En daar zie je hetzelfde gedrag. Als het een tijd niet heeft geregend, neemt de watertemperatuur steeds meer toe en drogen die moerassen uiteindelijk uit. Die periode valt samen met de paartijd. Mannetjes leggen dan snel grote afstanden af om een partner te vinden en vrouwtjes gaan op zoek naar geschikte grond om nestjes in uit te graven en hun eitjes in te leggen. Een vrouwtje van ongeveer tien centimeter groot kan wel vijfhonderd eitjes leggen. Ze bewaart ze drie weken lang onder haar achterlijf. Rivierkreeftjes die net uit het ei zijn gekropen blijven nog zo’n twee maanden bij hun moeder in hun holletje. Ze zijn al twee keer verveld, voordat ze hun moeder verlaten en voor zichzelf kunnen zorgen.

Beeld © Getty Images