TrosKompas

Freek Vonk

Liervogel

Ik ben in het zuidoosten van Australië en geniet van het imposante regenwoud. Opeens zie ik een grijsbruine vogel over de bosgrond wandelen: een liervogel! 

Een liervogel ziet eruit als een kruising tussen een fazant en een pauw. Het is een van de grootste zangvogels ter wereld met misschien wel het grootste zangrepertoire van allemaal! Liervogels staan bekend om hun prachtige zangkunsten, die vooral de mannetjes inzetten om vrouwtjes te versieren en om rivalen uit hun territorium te jagen. Midden in de Australische winter maken de mannetjes hier en daar heuveltjes van aarde in hun gebied en geven ze boven op zo’n heuvel een showtje weg. Ze dansen een choreografie,klappen hun lange staartveren over hun rug en zingen alsof hun leven ervan afhangt. En daarvoor pikken ze ook de zang van anderen: liervogels doen makkelijk nog twintig andere bosvogels na! Het zijn meesterimitators. En hoe afwisselender en moeilijker de zang van een mannetje is, hoe meer de vrouwtjes uit de buurt, die zich om hem heen hebben verzameld, hem wel zien zitten. Mannetjes doen tot 25 verschillende vogelsoorten en nog veel meer geluiden uit andere bronnen na; tachtig procent van hun zang is gepikt materiaal!

ALARM
Tijdens de hele balts zijn vrouwtjesliervogels stil. Maar zodra ze een ei hebben gelegd, beginnen zij hun meesterimitaties in en om het nest, en die zijn ook niet mis! Ze imiteren zo’n twintig alarmroepen van vogels die in hun buurt wonen en weten ook het geluid van apperende vogelvleugels en ritselende boomtakken na te doen. Broedend op hun nest laten de moeders opvallend vaak het geluid van de grijze havik horen, een van hun belangrijkste natuurlijke vijanden. Onderzoekers denken dat ze hiermee andere vrouwtjes ontmoedigen om ook in dat gebiedje te gaan nestelen. En dat is uiteindelijk alleen maar gunstig voor het opgroeiende kuiken. Wat een bizarre vogels!

Beeld: © Getty Images