TrosKompas

De dierenarts

Zorg goed voor uw konijn

In Nederland leven zo’n 600.000 konijnen als gezelschapsdier. Zo leren kinderen verantwoordelijkheid te dragen. Maar weet waar u aan begint: Een konijn vraagt veel aandacht.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, als ze maar genoeg ruimte krijgen. Plaatst u een konijn binnen, zorg er dan voor dat het dier voldoende frisse lucht en genoeg beweging krijgt. Buiten zijn een beschut slaaphok en genoeg huppelruimte belangrijk. Het hok moet wekelijks worden schoongemaakt, de plasplek zelfs twee keer per week. Een konijnentoilet, een speciale plastic bak, maakt dat veel gemakkelijker.

Laat ze knagen
Stro is een goede bodem-bedekker. Vul het aan met veel hooi om te knagen. Dit helpt bij het afslijten van hun tanden, want die blijven doorgroeien. Aangevuld met droogvoer is dit de beste basis voor hun voeding. Verder zijn konijnen dol op restjes uit uw keuken: een worteltje, wat fruit, andijvie... Mag het dier door uw woonkamer huppelen? Let dan goed op met snoeren en giftige kamerplanten. Tip: koop een speciaal knaagspeeltje voor in het hok, dat voorziet in de knaag-behoefte en afleiding.

Goede combi’s
Konijn zijn overigens niet graag alleen. In het wild leven ze in groepen. Een tweede dier erbij zorgt voor het broodnodige gezelschap en voorkomt eenzaamheid. Pas wel op de samenstelling. Twee mannetjes gaan niet goed samen, die gaan vechten. Een gecastreerd mannetje met een vrouwtje of twee vrouwtjes gaat wel goed.

Weetje
Til een konijn op onder zijn voorpootjes en ondersteun met de andere hand de billen. Dan blijft hij het rustigst en kan hij niet krabben met zijn scherpe nagels. Met een rond knippend nagelschaartje kunt u die zelf op lengte houden, maar blijf wel in het witte deel. Vraag uw dierenarts het voor te doen. Mag hij op uw arm zitten? Richt zijn snuitje naar uw elleboog. Dan kan hij wegkruipen voor een veilig gevoel.

TK1710_24_25_04

© GettyImages